Međunarodni uspeh kragujevačke monodrame - iKragujevac


Kultura

Glumac kragujevačkog Knjaževsko-srpskog teatra Ivan Vidosavljević dobio je nagradu publike na međunarodnom pozorišnom festivalu Glumac Evrope u Makedoniji.

Na 11. međunarodnom pozorišnom festivalu Glumac Evrope, koji je od 6. do 11. jula održan na Prespanskom jezeru u Makedoniji, glumac kragujevačkog Knjaževsko-srpskog teatra Ivan Vidosavljević dobio je nagradu publike.

Na ovoj prestižnoj regionalnoj i evropskoj smotri Vidosavljević je nastupio sa monodramom „Dnevnik jednog ludaka" koju je po pripovetci N. V. Gogolja režirao njegov kolega Dušan Stanikić.

Na ovogodišnjoj pozorišnoj smotri u Makedoniji, koju je 2003. godine pokrenuo poznati francuski glumac Žak Lekerijer s ciljem „brisanja umetničkih granica", nastupili su glumci i ansambli iz Švedske, Slovenije, Makedonije, Bugarske, Grčke, Albanije i Turske, a Vidosavljević je sa svojom monodramom bio jedini predstavnik Srbije.

U žiriju festivala bili su poznati glumac Meto Jovanovski (predsednik) i pozorišni reditelji Sulejman Rušiti i Martin Kočovski.

Laskavu titulu "Glumac Evrope" na ovogodišnjem festivalu u Prespi poneo je bugarski glumac iz Vraca Anastas Pop Dimitrov, stari znanac kragujevačke publike iz Joneskovog komada "Stolice" (produkcija Malog dramskog teatra iz Bitolja), sa kojim je pre dve godine nastupio na 6. kragujevačkom JoakimInterFestu.

Za najbolju predstavu prespanskog festivala monodrame i malih i kamernih scena proglašena je grčka monodrama "Čovek koji je...", u izvođenju glumice Krise Joanidou, koju je režirao Pavlos Danelatos.

Monodrama "Dnevnik jednog ludaka" kragujevačkog glumca Ivana Vidosavljevića od svoje premijere, krajem decembra 2006. godine do sada, nagrađivana je na svim međunarodnim festivalima i internacionalnim pozorišnim smotrama na kojima se pojavila.

Vidosaljević je za njeno izvođenje dve nagrade na festivalu u rumunskom gradu Bakauu - za najboljeg glumca i nagradu „Štefan Jordake", nagradu za najbolju mušku ulogu na festivalu NETE (Nove evropske pozorišne akcije) u bugarskom gradu Vrace, i nagradu za najboljeg glumca na smotri „Albamono" u albanskom mestu Korča. Sada je osvojio i nagradu publike na Prespanskom jezeru.

izvor: RTS

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu