Dogodilo se 5. jula - iKragujevac


Kultura

1830. – U pohodu na Alžir Francuzi su zauzeli grad Alžir. Alžir je ostao pod francuskom upravom do 1962, kada je ta severnoafrička zemlja stekla nezavisnost.

 

1865. – U Velikoj Britaniji je donet prvi u svetu zakon o ograničenju brzine – dve milje na sat.

1879. – Rođen je američki teniser i političar Dvajt Dejvis, ministar rata (1925-29). Godine 1900. osnovao je tenisko takmičenje „Dejvis kup“.

1889. – Umro je srpski pisac Jakov Ignjatović, začetnik realizma u srpskoj književnosti. Pisao je pesme, kulturnoistorijske članke, putopise, romane i pripovetke i uređivao Srpske novine i Srpski letopis („Večiti mladoženja“, „Trpen-spasen“, „Milan Narandžić“).

1891. – Rođen je hrvatski pesnik Avgustin Tin Ujević, koji je svojom lirikom, ali i boemskim životom obeležio razdoblje između dva svetska rata u jugoslovenskoj književnosti („Lelek sebra“, „Kolajna“, „Žedan kamen na studencu“).

1975. – Američki teniser Artur Eš postao je prvi crnac pobednik turnira u Vimbldonu.

1980. – Švedski teniser Bjorn Borg pobedio je peti put uzastopno na turniru u Vimbldonu.

2001. – Henelore Kol, supruga bivšeg nemačkog kancelara Helmuta Kola, izvršila je samoubistvo. Ona je dugo godina bolovala od retke bolesti koja je izazvala alergiju na svetlo.

2002. – Dve Čečenke aktivirale su eksploziv na otvorenom rok-festivalu, koji se održavao na moskovskom aerodromu Tušino. U eksploziji je poginulo 16 osoba, uključujući i teroristkinje, a 60 ih je povređeno.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu