Konferencija o saradnji Francuske i Zapadnog Balkana održana u Dižonu - iKragujevac


Vesti

U sklopu programa saradnje između Francuske i Zapadnog Balkana, koji predvodi Asocijacija Pais de Vichi-Auvergne Francuska, asocijacija Saveta evropskih opština i regija (AFCCRE) organizovala je u Dižonu dvodnevni međunarodni sastanak u okviru mreže Francuska - Balkan 16. i 17. marta.

Srbiju je predstavaljala delegacija u kojoj su pored Dušanke Golubović, predsednice Stalne konferencije gradova i opština i gradonačelnice Sombora, bili Aleksandar Štajn, pomoćnik gradonačelnika Kragujevca za unutrašnju i međunarodnu saradnju, Đorđe Staničić, generalni sekretar SKGO i Aleksandra Milić, šefica službe SKGO za međunarodnu saradnju i evropske integracije.

Na konferenciji posvećenoj evropskoj budućnosti zapadnog Balkana i pitanjima vezanim za proces evropskih integracija balkanskih zemalja, Dušanka Golubović predsednica SKGO je na skupu u Dižonu govorila o stanju reformi u gradovima i opštinama Srbije, ali i o uticaju i ulozi lokalnih vlasti i SKGO u procesu evropskih integracija i saradnji sa opštinama u Evropskoj uniji.

Aleksandar Štajn pomoćnik gradonačelnika Kragujevca za unutrašnju i međunarodnu saradnju, koji se obratio prvog dana u okviru poglavlja Promocija teritorijalne i ekonomske saradnje u fokus je stavio izazove koji se odnose na uspostavljanje teritorijalne i ekonomske saradnje zemalja Balkana. Štajn je posebnu pažnju poklonio primerima dobre prakse odnosno saradnji između grada Kragujevca i Sirena, koja je započeta 1967. godine kao i saradnji sa ambasadom Francuske u Srbiji i Francuskim institutom koja će značajno biti unapređena u skladu sa Konvencijom o saradnji, koja je ovih dana potpisana. To je, prema rečima Aleksandra Štajna, bila prilika da razgovaramo i o novim mogućnostima saradnje sa Francuskom odnosno Dižonom. U svakom slučaju, ova konferencija je samo jedan u nizu događaja koji učvršćuju odnose između Kragujevca i Francuske. Ovaj poziv, ocenio je Štajn, poručuje da Kragujevac zauzima važno mesto kada je reč o saradnji sa Francuskom.

Tokom skupa predstavljene su aktivnosti i projekti koji se odnose na saradnju zemalja Balkana i Francuske u oblasti kulture, državljanstva, solidarnosti i ekonomske saradnje, a pored Kristin Moro bivše amabasadorke Francuske u Srbiji, skupu je prisustvovala Mirjam Feran predstavnica Evropske komsije i Žan Lui Testi zamenik gradonačelnika Sirena.  

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu