Uskoro aplikacije za taksi, parking, gradski prevoz: Potpisan ugovor o saradnji Kragujevca i ruske IT kompanije - iKragujevac


Vesti

Najveća ruska tehnološka i IT kompanija, koja se bavi geolokacijskim servisima, za Kragujevac će uraditi više aplikacija: Jandeks taksi, parking, gradski prevoz i navigaciju.

Gradonačelnik Kragujevca Radomir Nikolić i Andrej Strelkov, direktor platformskih rešenja, potpisali su ugovor o saradnji između grada Kragujevca i kompanije Jandeks. Reč je o sektoru koji se bavi geolokacijskim servisima, koji će u Kragujevcu lansirati više aplikacija Jandeks taksi, parking, gradski prevoz i navigacija.

To konkretno znači da će Kragujevčani i turisti u realnom vremenu moći da provere lokaciju i brzinu kretanja autobusa ili gde je i kada potrebno da promene prevoz kako bi stigli na odredište.

Prvi projekat, kako je rečeno, biće detaljna mapa Kragujevca a možemo je očekivati krajem proleća.

Jandeks je osnovan pre tridesetak godina i apsolutni je lider u svim zemljama ruskog govornog područja, a sa blizu sedam hiljada zaposlenih i 100 miliona korisnika jedna je od najvećih IT kompanija u Evropi - istakao je Andrej Strelkov:

"Kompanija koja se, pre svega, bavi mapiranjem, ima svoje softverske proizvode i želi da istraži novo tržište u Srbiji. Naš softverski proizvod za javnu upotrebu razvijaćemo zajedno sa lokalnom samoupravom, a specijalni projekat koji će prvo biti realizovan u Kragujevcu je popularna aplikacija za javni gradski prevoz, koja se koristi u preko 200 gradova u Rusiji i susednim državama."

"Kompanija Jandeks izabrala je Kragujevac kao mesto gde će prvo primeniti sve ono što imaju u svom sistemu", rekao je Radomir Nikolić i dodao da je Kragujevac idealan za takvu vrstu projekta jer je dovoljno veliki grad da ima sve, ali i dovoljno mali da se projekat lako implementira.

"Od ove saradnje dosta očekujemo. Sam sistem je detaljniji od mapa na koje smo navikli, a interesantan je zbog toga što ga korisnici sami popunjavaju. Najviše ga koriste mladi, srednjoškolci i studenti. Nakon verifikacije unetih podataka od strane kartografa i sistema, oni će se naći na mapi i biti svima dostupni", istakao je gradonačelnik Nikolić. "Praksa je čak da se nagrađuju korisnici koji unesu najviše podataka u njihove mape. Aplikacije za taksi, javni gradski prevoz ili parking servis su nešto što može mnogo da koristi ne samo građanima nego i Gradskoj upravi."

Jandeks ima kancelarije u Turskoj, u Švajcarskoj za evropske klijente, u Šangaju za kineske kompanije koje posluju u Rusiji kao i svoju laboratoriju u San Francisku. U Kragujevac su došli zahvaljujući posredovanju firme Nikole Nešića.

Nakon potpisivanja ugovora o saradnji u skupštinskoj sali za predstavnike lokalne samuprave, javno-komunalnih preduzeća, učenike i studente organizovana je prezentacija kompanije Jandeks koja želi da se u lokalizaciju aplikacija i dalji razvoj uključi što više ljudi iz Kragujevca. 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu