Naučno stručni skup “Vodovod i kanalizacija 2017“ u Kragujevcu - iKragujevac


Vesti

U Kragujevcu je danas počeo trodnevni 38. Međunarodni stručno-naučni skup pod nazivom “Vodovod i kanalizacija“ koji organizuje Savez inženjera i tehničara Srbije. Prvi put domaćin ovog skupa koji je okupio oko 150 učesnika iz Slovenije, Bugarske, Nemačke, Italije, zemalja bivše Jugoslavije, je kragujevačko JKP “Vodovod i kanalizacija“.

 Stručnjaci iz preduzeća koji se bave ovom delatnošću, naučni radnici sa fakulteta i instituta i predstavnici firmi usko povezanih sa komunalnim sektorom, predstaviće 66 radova u kojima su objašnjeni problemi u radu, i načini na koji su ih rešavali.

Za kragujevači “Vodovod i kanalizaciju“, ovaj naučno stručni skup je značajan jer prvi put i sa ovim temama učestvuju inženjeri, hemičari, bilozi i tehnolozi našeg preduzeća, koji su pripremili sedam prezentacija i kroz koje će se učesnici upoznati sa svim karakteristikama našeg rada, naveo je Nebojša Jakovljević, direktor JKP “Vodovod i kanalizacija“. Ovo je dobra prilika da se predstavimo i prezentujemo sve što JKP „Vodovod i kanalizacija“ danas jeste i ima a to su tri vodovodna sistema za prečišćavanje otpadnih voda, distributivni sistem u dužini od preko 600 kilometara i 400 kilometara kanalizacione mreže, dodao je Jakovljević.

U ime grada Kragujevca, učesnicima skupa obratio se Ivica Momčilović, zamenik gradonačelnika.

Grad Kragujevac je počastvovan prilikom da ugosti jedan ovako ozbiljan i eminentan skup, kome je domaćin naše najveće javno komunalno preduzeće “Vodovod i kanalizacija“. Voda je naš najznačajniji resurs koji moramo da čuvamo. Imajći u vidu da okruženje u kome živimo, brzi razvoj tehnologija i privreda kako naše zemlje tako i zemalja u okruženju loše utiču na zaštitu životne sredine, potrebno je da svi mi koji zavisimo od vode, svoju svest podignemo na viši nivo i potrudimo se da generacijama koje dolaze ostavimo zdravu, čistu i pijaću vodu. Nadam se da će ovaj skup doneti predloge koji će uticati ne samo na svest svih nas, već i na zakonsku regulativu koju je možda potrebno menjati u određenim segmetima, kako bi našu životnu sredinu i vodu ostavili zdravu i čistu, kazao je Ivica Momčilović.

Današnjem skupu prisustvovao je član Gradskog veća za zaštitu i unapređenje životne sredine Zoran R. Prokić, a u ime organizatora 38. Međunarodnog stručno-naučnog skupa učesnike je pozdravio prof dr Časlav Lačnjevac, predsednik programskog odbora i generalni sekretar Saveza inženjera i tehničara Srbije, koji je rekao da je konferencija u Kragujevcu i prilika da se promoviše rad i programi kojim će naredne godine biti obeležen značajni jubilej - 150 godina postojanja Saveza. 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu