FIAT: Hoće li radnici dobiti veće plate?! - iKragujevac


Vesti

Zaposleni u kompaniji FIAT Krajsler automobili Srbija stupili su u petak u jednočasovni štrajk upozorenja, obustavljena je proizvodnja.

Radnici, između ostalog, traže povećanje zarada i isplatu bonusa. Ukoliko kompanija ne ispuni te zahteve, najavljen je generalni štrajk od utorka, 27. juna.

Sindikat i zaposleni u FCA Srbija traže da se osnovna plata u kompaniji poveća sa sadašnjih oko 38.000 na 45.000 dinara, zatim isplatu dogovorenog bonusa za ovu i 2018. godinu, s tim što ovogodišnji bonus treba da bude u visini prosečne zarade u firmi. Traže i nadoknade na ime dodatnih troškova koje zaposleni imaju zbog dolaska na posao mimo standardnog radnog vremena kad nije organizovan javni prevoz.


Zahtevaju, nov način organizovanja proizvodnje zarad eliminisanja situacija u kojima jedan radnik pored svog radi i poslove kolege ili koleginice koji su, zbog porodiljskog ili drugog bolovanja ili nekog drugog razloga, duže vremena odsutni iz firme.

Radnici kao alternativu promeni načina organizovanja predlažu zapošljavanje novih radnika na mestima na kojima su zaposleni oni koji su duže odsutni sa posla.

Dosadašnji pregovori Samostalnog sindikata i menadžmenta FCA o zahtevima radnika nisu urodili plodom. Poslovodstvo kompanije nudi povećanje plata od tri odsto, i to samo za proizvodne radnike, dok bi činovničke zarade ostale iste. Sindikat i zaposleni ne pristaju na tu ponudu, pa su u petak organizovali prvi od dva najavljena štrajka upozorenja koji bi već u utorak mogli da prerastu u totalnu obustavu rada.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu