SVAKA ČAST:Rekord u Kragujevcu , najviše beba u poslednjih 20 godina! - iKragujevac


Vesti

Srbija decenijama ima negativan prirodni priraštaj, pa se svake godine broj stanovnika smanji za oko 35.000, pokazuju demografski podaci. Povećanje nataliteta jedan je od najvažnijih nacionalnih zadataka. Ginekolog-akušer prof. dr Goran Babić za RTS kaže da je u prošloj godini u Kragujevcu rođeno 1.200 devojčica, a dečaka nešto više.

Dobre vesti stižu iz Kragujevca, gde je prošle godine rođeno znatno više dece nego ranijih godina.U godini za nama rođeno je 2.531 dete. To je u Kragujevcu najviše u poslednje dve decenije i povećanje od oko 10 odsto u odnosu na 2015. godinu.

Gostujući u Dnevniku RTS-a, Goran Babić je istakao da su 44 majke kući otišle sa po dve bebe, a dve mame sa po tri.Od početka 2017. godine rođeno je šest beba – tri dečaka i tri devojčice.

"Sve porodilje su veoma zadovoljne", kaže Babić i dodaje da se sve više žena odlučuje da rodi više beba.

Ističe da je među porodiljama jednak broj prvorotki i višerotki."Očekivano je da se pomera starosna granica, bitno je da sve više žena rađa", zaključio je Babić.

U ovoj godini i Vlada Srbije, kako je najavljeno, doneće niz mera u oblasti populacione politike.

I Grad Kragujevac planira nove podsticaje. Od prošle godine iz gradske kase finansira se četvrti pokušaj vantelesne oplodnje i prva beba iz tog programa očekuje se ovog meseca. 

 

Izvor:RTS

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu