Većina nas ne zna šta zapravo kupuje! Šokantno otkriće iz naših prodavnica - iKragujevac


Vesti

Ispravnu deklaraciju u prodavnicama ima 68 odsto prehrambenih proizvoda a 32 odsto ima neki nedostatak, pokazalo je istraživanje organizacije IHIS Nutricionizam. Istraživanjem je bilo obuhvaćeno više od 2.500 proizvoda.

Utvrđeno je da su najbolje deklarisani slatki i slani konditorski proizvodi, dok najviše neodgovarajućih oznaka imaju hleb, peciva i roba označena kao "zdrava hrana".

Kod zdrave hrane ispravno je deklarisano tek 52, odnosno 55 odsto proizvoda. Najčešće greške u kategoriji hleba su neadekvatno deklarisanje aditiva, neboldirani alergeni, nerazumljive nutritivne izjave tipa "izvor i visok sadržaj proteina i/ili vlakana".

Izgled deklaracija u obe ove kategorije navodi na zaključak da nedostaju stručnjaci, pre svega tehnolozi, kod proizvođača ovih proizvoda. 

U kategoriji bezalkoholnih pića je najveći broj grešaka koje prouzrokuju namerno zavođenje potrošača. Te greške su: neisticanje zaslađivača i dodavanja vitamina u nazivu proizvoda, sa namerom da potrošač pomisli da se oni nalaze prirodno u voćnom soku. Nedostaje i hemijski oblik vitamina u spisku sastojaka.

Takođe, slika na frontu pakovanja i naziv proizvoda nisu usklađeni. I dalje je namerno nejasno označavanje voćnih sokova, nektara i osvežavajućih bezalkoholnih pića na frontu pakovanja, iako je količina voćnog sadržaja drastično različita u ove tri kategorije proizvoda.

Iako procenat od samo 68 odsto ispravno deklarisanih proizvoda ne zvuči baš obećavajuće , on je ipak bolji u odnosu na istraživanje sprovedeno 2013, kada je utvrđeno 66 odsto dobrih deklaracija.

 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu