Dan Knjaževsko-srpskog teatra- Sretenje - iKragujevac


Vesti

Najstarije srpsko pozorište, Knjaževsko-srpski teatar u Kragujevcu, osnovano na Sretenje 1835, obeležava 178 godina od premijere prve predstave „Fernando i Jarika". Predstavu odigranu u čast kneza Miloša Obrenovića i tadašnjih narodnih predstavnika, režirao je Joakim Vujić.

U Kragujevcu se prve pozorišne predstave pominju 1825. godine. Pripremao ih je i izvodio učitelj Đorđe Evgenijević sa đacima. Prilikom svog dolaska u Kragujevac u njima je učestvovao i Joakim Vujić . Na poziv Kneza Miloša u jesen 1834. godine u Krgujevac dolazi Joakim Vujić kao ličnost velikog pozorišnog iskustva i poznavalac obimnog pozorišnog repertoara.

Postavljen je za direktora Teatra sa zadatkom da organizuje rad pozorišta.

Knjažesko-serbski teatar smešten je u adaptiranim prostorijama tipografije i imao je binu, lože i parter. Repertoar Teatra činila su uglavnom dela Joakima Vujića, a glumački ansambl, pored Vujića, koji je bio glavni glumac i reditelj, sačinjavali su mladi činovnici i đaci gimnazije.

Prve predstave održane su u vreme zasedanja Sretenjske skupštine od 2. do 4. februara 1835. godine, kada su prikazani Vujićevi komadi uz muziku koju je komponovao Jožef Šlezinger. Za tri dana izvedene su četiri predstave: Fernando i Jarika, La Peruz, Bedni stihotvorac i Begunac.

Pozorišnu publiku sačinjavali su Knez sa porodicom, činovnici i pozvani gosti, kao i poslanici u vreme skupštinskih zasedanja. Na Sretenje Gospodnje, 15. februara 1835. godine (2. februara, po Julijanskom kalendaru) prikazao je Joakim Vujić svoj pozorišni komad Fernando i Jarika, prema delu Karla Ekartshauzena.

Posle prestanka rada Kneževog teatra 1836. godine pozorišnu tradiciju nastavlja Atanasije Nikolić obnavljanjem teatra u jesen 1840. godine. Teatar prikazuje komade koje je pisao, režirao i u kojima je bio jedan od glumaca Atanasije Nikolić. Sa preseljenjem prestonice u Beograd 1841. seli se i Teatar koji nastavlja rad u takozvanom Teatru na Đumruku.

15. februar 2013. godine PROGRAM SVEČANOG OBELEŽAVANJA DANA TEATRA

19:30 - Izložba Muzeja pozorišne umetnosti Srbije „Dokumenti iz života Joakima Vujića”, autor Olga Marković
20:00 - Praizvedba komada Ružice Vasić „Hladnjača za sladoled” u adaptaciji i režiji Primoža Beblera
Dodela nagrada i priznanja

STATUETA JOAKIM VUJIĆ
se dodeljuje za izuzetan doprinos razvoju pozorišne umetnosti u Srbiji.

Ovogodišnji laureat nagrade za unapređenje pozorišne umetnosti u Srbiji je naša poznata filmska i pozorišna diva Milena Dravić.

Glumačko trajanje u pozorištu, na filmu i televiziji, potvrdilo je osoben dar, lepotu i harizmu Milene Dravić. Svestranost njenog glumačkog umeća prepoznata je i visoko cenjena u različitim žanrovima: od najfinijeg psihološkog nijansiranja lika u drami, bravurozne minijature i improvizacije u komediji, do potresne upečatljivosti krupnog plana na filmskom platnu i televizijskom ekranu.
Milena Dravić je, bez sumnje, svojom karijerom i darom obeležila istoriju srpskog glumišta druge polovine 20. i početka 21. veka.

PRSTEN SA LIKOM JOAKIMA VUJIĆA
se dodeljuje za izuzetna umetnička ostvarenja i doprinos razvoju Knjaževsko-srpskog teatra.

Glumica Nada Jurišić, prvakinja drame umetničkog ansambla kragujevačkog pozorišta, omiljena i poštovana od strane kako pozorišnih znalaca, tako i kolega i publike, ostvarila je brojne nezaboravne uloge u svojoj dugoj karijeri koju je gradila na sceni Teatra „Joakim Vujić”, kasnije, Knjaževsko-srpskog teatra. Uvek prepoznatljiva, po svojoj autentičnosti, profesionalnosti i talentu, svakoj ulozi je dodala na lakonski i nenametljiv način svoj raskošni šarm čineći svoje uloge prijemčivim ali prefinjenim u isti mah. Pamtimo je i pamtićemo je kao karakternu glumicu koja je sa podjednakom strašću i umećem tumačila raznolik repertoar i u tome bila izuzetno uspešna, ali, nadasve i kao izuzetnu koleginicu. Ova nagrada je samo potvrda svega toga.

GODIŠNJA NAGRADA KNJAŽEVSKO-SRPSKOG TEATRA

Izuzetan talenat mlade glumice Isidore Rajković odmah je prepoznat u našem Teatru. Izuzetan profesionalac, draga koleginica i miljenica publike u sezoni koja je iza nas Isidora Rajković ostvarila je sjajne glumačke kreacije tumačeći uloge: Agate u predstavi „Noć u kafani Titanik”, Doli u „Jedan čovek dvojica gazda” i Ejmi u komadu „Moje bivše, moji bivši”.

NOVA NAGRADA KNJAŽEVSKO- SRPSKOG TEATRA
MEDALJON SA LIKOM JOAKIMA VUJIĆA

Nagrada se dodeljuje za podršku unapređenju rada Knjaževsko-srpskog teatra i ostvarivanje programskih i repertoarskih ciljeva u prethodnoj godini domaćim i stranim pojedincima i institucijama, poslovnim partnerima, sponzorima, donatorima i drugim prijateljima Teatra koji su bilo u vidu materijalne pomoći, bilo svojim radom i zalaganjem, dali poseban doprinos afirmaciji i ugledu teatra i na taj način zaslužili nagradu koja im se dodeljuje.

Nagrada se sastoji od bronzanog medaljona sa likom Joakima Vujića i diplome.

U jednoj kalendarskoj godini mogu biti dodeljene najviše tri Nagrade. Istaknuti pojedinac, institucija, ustanova, poslovni partner i drugi privredni subjekti mogu biti nagrađeni više puta.


Na Dan Teatra, svakog 15. februara, najeminentnijim srpskim piscima, glumcima, rediteljima, scenografima, kompozitorima, najstarije srpsko pozorište uručuje Statuetu Joakim Vujić (dodeljuje se za izuzetan doprinos razvoju pozorišne umetnosti u Srbiji) i Prsten sa likom Joakima Vujića (dodeljuje se za izuzetan doprinos razvoju Teatra i afirmaciji njegovog ugleda u zemlji i inostranstvu). Autor Statuete Joakim Vujić je Nikola Koka Janković, rođen u Kragujevcu 1926. godine, akademski vajar i član SANU, Srpske akademije nauka i umetnosti.

Dobitnici Statuete Joakim Vujić:
1985. godine – Narodno pozorište – Beograd, Ljuba Tadić, Mija Aleksić, Mira Stupica i Bora Glišić
1986. godine – Mira Banjac i Miroslav Belović
1987. godine – Dušan Kovačević i Miloš Žutić
1988. godine – Mira Trailović i Ljubomir Kovačević
1989. godine – Ljiljana Krstić i Dejan Mijač
1990. godine – Danilo Bata Stojković i Jovan Ćirilov
1991. godine – Aleksandar Popović i Ljubomir Ubavkić Pendula
1992. godine – Branko Pleša i Branislav Ciga Jerinić
1993. godine – nije dodeljena
1994. godine – Stevo Žigon i Petar Kralj
1995. godine – Sava Baračkov, Muzej pozorišne umetnosti Srbije, Srpsko narodno pozorište, Svetlana Bojković i Dejan Penčić Poljanski
1996. godine – Lazar Ristovski i Miloslav Buca Mirković
1997. godine – Bora Todorović i Festival Dani komedije u Jagodini
1998. godine – Stevan Šalajić
1999. godine – Ružica Sokić
2000. godine – Olivera Marković
2001. godine – Vida Ognjenović
2002. godine – Mileva Žikić
2003. godine – Beogradsko dramsko pozorište
2004. godine – Predrag Ejdus
2005. godine – Rade Marković i Egon Savin
2006. godine – Vojislav Voki Kostić
2007. godine – Biljana Srbljanović
2008. godine – Narodno pozorište – Niš
2009. godine – Mirko Babić
2010. godine – Miodrag Tabački
2011. godine – Boro Drašković
2012. godine – Vlastimir Đuza Stojiljković
2013. godine – Milena Dravić

Dobitnici Prstena sa likom Joakima Vujića:
2002. godine – Ljubomir Ubavkić Pendula
2003. godine – Marko Nikolić i Miodrag Marić
2004. godine – Mirko Babić i Jug Radivojević
2005. godine – Pierre Walter Politz
2006. godine – Miloš Krstović
2007. godine – Vladan Živković
2008. godine – Nebojša Bradić
2009. godine – Sebastian Tudor
2010. godine – Dragana Bošković
2011. godine – Dragan Jakovljević
2012. godine – Gorica Popović
2013. godine – Nada Jurišić 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu