SERBIAN 2015: Ćirilični operativni sistem - iKragujevac


IT

Nova verzija operativnog sistema Serbian GNU/Linuks 2015, sa KDE grafičkim okruženjem dostupna je za preuzimanje.

Kao vizuelna tema ovog izdanja, odabrana je pirotska tvrđava ili Momčilov grad, a da sve izgleda baš ovako, zaslužni su radovi Jovana Lilića i Igora Kordeja. Serbian dolazi podešen na ćiriličnu opciju, a kroz sistemske postavke može biti odabrana i latinica, kao i ijekavica za obe varijante. Kao osnova za obrazovanje distribucije korišćen je Debian (Jessie) u svojoj aktuelnoj verziji, sa KDE grafičkim okruženjem. Pored Debian skladišta, za izvor softvera upotrebljene su Mozilla i Deb-multimedia riznice, kao i nekoliko nezavisnih paketa.

Serbian 2015, kao i njegov prethodnik, namenjen je svim korisnicima koji žele da imaju operativni sistem na srpskom jeziku. Namenjen je i kao mogući izbor za sadašnje korisnike vlasničkih operativnih sistema. Takođe, postoje i korisnici koji ne umeju sve sami da podese i koji su do sada koristili Linuks distribucije koje važe za jednostavnije za upotrebu.

ISO datoteka koja je dostupna za preuzimanje iznosi nešto iznad 1,3 gigabajta, a na njoj se pored uobičajenih programa koji dolaze uz KDE grafičko okruženje, nalazi i kolekcija programa koji će korisnicima omogućiti kvalitetno izvršavanje postavljenih zadataka. Svi predinstalirani programi su prevedeni na srpski jezik. U odnosu na prethodnu verziju, par aplikacija dobilo je zamene, prisutno je i nekoliko novih programa, pa sadašnji izbor izgleda ovako:

  • Dolphin i KFind za upravljanje i pretragu fajlova
  • Synaptic i Gdebi za upravljanje i instalaciju paketa
  • Grafički programi GIMP i Gwenview
  • Kancelarija: LibreOffice, KOrganizer, Okular, Kwrite, Kate
  • Multimedija: QMMP, VLC, SMPlayer, K3b, Guvcview, Curlew, Great Little Radio Player
  • Internet: Iceweasel, Chrome, KMail, KTorrent, Konversation, uGet, Skype, Kopete, QuiteRSS
  • Alati: Konsole, Ark, Klipper, Sweeper, Kcalc, KColorChooser

Ako ste novajlija na Linuksu, instalacioni proces je jednostavan i traje kraće od 10 minuta. Grafički interfejs instalacionog postupka podrazumevano je podešen na ćiriličnu opciju, dok će upravljanje tastaturom biti na latinici. Po instalaciji, Serbian će zauzeti nešto više od 4 GB, tako da bi bilo poželjno da prilikom particionisanja, za udobno delovanje odredite 10 do 15 GB. Zbog odluke da se u 64-bitnu Serbian verziju ne ugrađuju 32-bitne aplikacije, u njoj nije instaliran Skype.

Izvor: debian-srbija.iz.rs

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu