Energetska pića opasna po zdravlje?! - iKragujevac


Zdravlje

Preterana konzumacija energetskih pića škodi zdravlju. Iako se u prodavnicama regularno prodaju, ovi napici mogu biti veoma opasni. Cilj energetskih pića je povećanje budnosti, energije, mentalnih i kognitivnih sposobnosti.

 

Sadrže ogromnu količinu kofeina, šećera, vitamina B, taurin, gaziranu vodu i neke biljne sastojke. Već sa dve popijene limenke energetskih pića dostiže se prag preporučljive količine unosa kofeina. Na kongresu u Rimu zaključeno je da unos enegetskih pića ima za posledicu ne samo gojaznost (zbog velikog procenta šećera), već i oštećenje srca i kostiju mladih osoba u razvoju.

Energetska pića su drugačija vrsta od takozvanih ,,sportskih pića“ koja sadrže samo ugljene hidrate i mineralne soli, a samim tim i potencijalno opasnija. Budući da u njihov sastav ulaze kofein i taurin, ukoliko se konzumiraju u velikim količinama mogu da izazovu kardiovaskularne probleme poput tahikardije ili hipertenzije, oštećenje jetre, želuca, čak i probleme sa spavanjem, mučninu, dehidrataciju, nagle promene raspoloženja i depresiju, ukoliko je reč o pravoj zavisnosti.

Preterani unos kofeina može biti opasan po kosti mladih ljudi, jer sprečava apsorpciju kalcijuma. Odraslima se savetuje umeren unos ovih napitaka, mada i kod njih može doći do problema sa zdravljem, a deci i adolescentima se uopšte ne preporučuje.
Mešanje energetskih pića sa alkoholom je veoma česta pojava danas, a mnogi nisu svesni kakvu to reakciju izaziva u organizmu i koliki negativan uticaj može da ima na zdravlje.

Naime, energetska pića imaju veliki broj stimulatora- taurin, ginseng, a alkohol ima dejstvo sedativa, tako da, našavši se istovremeno u organizmu, šalju kontradiktornu poruku nervnom sistemu, što može da izazove ozbiljne srčane probleme.

Zatim, alkohol izaziva dehidrataciju, a kofein u energetskim pićima deluje kao diuretik, što podrazumeva dodatno gubljenje tečnosti.

Postoji takođe jedno interesantno psihološko dejstvo, a to je da osoba koja konzumira ovu mešavinu ima utisak da je smanjeno dejstvo alkohola zahvaljujući energetskim pićima, te smatra da može da popije veću količinu nego uobičajeno, a ta odluka često ume da bude pogubna.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu