Prirodni lekovi za opekotine - iKragujevac


Zdravlje

Ukoliko smo dobili opekotinu od sunca, najpre treba da utvrdimo da li je reč samo o crvenilu kože praćenim bolom i neprijatnim zatezanjem ili je ozbiljnija situacija, pa osim crvenila, imamo i bule (velike mehurove ispunjene tečnošću). 

U prvom slučaju kod bolnog crvenila prvo treba da rashladimo kožu tuširanjem mlakom, prohladnom vodom. Mlaz ne sme da bude jak. Nakon rashlađivanja opekotina, treba posegnuti za onim što nam je pri ruci - jogurtom. Namazan u tankom sloju veoma je delotvoran za ublažavanje tegoba. Bilo bi dobro da sa sobom imate i flašicu termalne vode sa rapršivačem, koja će takođe pomoći koži da se oporavi.

Posle višečasovnog sunčanja koje je dovelo do nepoželjnih pojava na koži, koristite krastavac, koji ublažava i leči opekotine od sunca. Iseckan na kolutove, stavite krastavac na bolesnu kožu. Bogat vitaminima A, B i C i poznat po tome da odgovara skoro svakoj koži.

Dobar lek za ublažavanje opekotina je i neven. Zahvaljujući karotinoidima, flavonoidima, saponinima, eteričnim uljima, oporavlja kožu i podstiče njenu epitelizaciju.

Aloja takođe delotvorna kada je reč o opekotinama. Možete da je korisistite u koncentratu ili da je sipate u termalnu vodu koju nanosite na kožu nakon sunčanja.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu