4 navike za duži i zdraviji život - iKragujevac


Zdravlje

Kako tvrde istraživači, redovno vežbanje, mediteranska dijeta, održavanje normalne težine i odsustvo cigareta sprečavaju srčane probleme, produžavaju život i čine čoveka mnogo vitalnijim.

Velika studija koju je vodio dr. Haitam Ahmet, iz Centra za prevenciju bolesti srca, pokazuju da jednostavne promene u načinu života smanjuju rizik od svih uzročnika smrti do 80 odsto. Američki stručnjaci tvde da su za vitalnost najefektnije životne navike pre svih odricanje od cigareta, zatim mediteranska ishrana, redovno vežbanje i održavanje normalne telesne težine.

- Koliko znamo ovo je prva studija koja dovodi u vezu nisko rizični način života i srčana oboljenja tokom relativno kratkog perioda. Ocenili smo podatke uzete od više od 6 200 muškaraca i žena svih rasa, koji su stari između od 44 do 84 godine . Svi oni praćeni su više od sedam godina. Pokazalo se da 80 odsto ispitanika koji su tokom posmatranog perioda zdravo živeli, nije imalo problema sa zdravljem. – rekao je Haitman Ahmet.

Tokom studije istraživači su pratili i da li posmatrani subjekti imaju srčane tegobe. Stariji istraživač na studiji, kardiolog i profesor na medicini, Rodžer Blumental, prezentovao je zaključak da je pušenje najjači faktor rizika za bolesti srca i krvnih sudova.

- Čak i pušači koji su usvoji druge zdrave životne navike, ipak su imali manju stopu preživljavanja, od onih ispitanika koji su bili gojazni ili neaktivni. Gomila dokaza ukazuje na to da ishrana bogata povrćem, voćem , lešnicima ili bademima i ribom, uz fizičku aktivnost i odustajanje od cigareta, čini čuda u sveukupnom zdravlje organizma- kaže dr Blumental.

Istraživači smatraju da ova studija ne pomaže samo u borbi sa bolestima srca, nego može da bude iskorišćena i u smanjenju smrtnosti od svih uzroka.

- Postoje faktori koji se ne mogu kontrolisati, kao što su starenje i genetsko nasleđe, ali životne navike su nešto na šta možemo uticati, a one mogu znatno poboljšati opšte zdravlje i smanjiti rizik od smrti. Promena načina na koji razmišljamo o životu i usvajanje zdravih životnih navika, može spasiti živote - konstatovao je na kraju dr Ahmet.

Istraživanje Američke asocijacije za bolesti srca, pokazalo je da ljudi koji poštuju način života koji pogoduje zdravlju srca, imaju i 38 odsto manji rizik od oboljevanja od raka.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu