Urođena srčana mana - ima li leka? - iKragujevac


Zdravlje

Od hiljadu novorođene dece, šest do osam se rodi sa nekom srčanom manom. Od njih, četvoro ili petoro mora na operaciju. Većina srčanih mana otkrije se po rođenju. 

R eđe, anomalija na srcu ploda dijagnostikuje se još u utrobi majke. Iako je poslednjih nekoliko godina napravljen značajan pomak u prenatalnoj dijagnostici, i pored stručnosti ginekologa i kardiologa, vrlo malo urođenih srčanih mana utvrdi se još u trudnoći.

Ne može se nikad pouzdano utvrditi da li dete, dok je još u majčinom stomaku, ima urođenu srčanu manu. Deci kod kojih se otkrije srčana mana, kardiohirurgija može mnogo da pomogne, jer ne postoji nijedna anomalija koja ne može da se operiše. 

Većina žena, nažalost, nema pristup fetalnoj dijagnostici, jer fetalnu kardiološku dijagnostiku mogu da rade samo specijalizovani kardiolozi, pedijatri. Ginekolog može samo da posumnja na manu, ali on nije ni dovoljno stručan, niti je to njegov zadatak, da u trudnoći prepozna urođenu anomaliju na srcu nerođene bebe. 

Razlozi zbog kojih možete posumnjati na ove anomalije mogu biti: ako je u porodici bilo takvih slučajeva, ili ako je, recimo, prethodno dete imalo srčanu manu, zatim, ako je trudnica starija prvorotka, ili kod nekih komplikovanih trudnoća.  

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu