Oči otkrivaju od čega bolujete! Evo kako! - iKragujevac


Zdravlje

U očima se mogu otkriti mnoge bolesti, a simptom koji nipošto ne smete zanemariti su izbočine ili smeđe mrlje na kapku. To može biti znak raka kože, koji najviše ugrožava starije ljude svetle kože. Neprolazno crvenilo na beonjačama oka može upućivati na povišeni krvni pritisak, a mlečnobeli prsten oko zenice na povišen holesterol. 

Tiroida, mozak, jetra

Najčešći uzrok buljavih očiju je hipertiroidizam. Bolest obično prate i nemir, umor, povećanje apetita i gubitak težine. Iznenadna dvostruka slika, zamućen vid ili gubitak vida znakovi su moždanog udara. Hitno se obratite lekaru. Žućkaste beonjače ukazuju na problem sa jetrom i žuči, uključujući hepatitis i cirozu.

Dijabetičari, oprez

Dijabetičari imaju povećan rizik od brojnih očnih problema, uključujući i glaukom, kataraktu i mrlje u vidnom polju. Najčešća pretnja vidu je dijabetička retinopatija, u kojoj dijabetes utiče na cirkulaciju oka, što je vodeći uzrok slepila.

Krmelji su znak upale

Povećanje količine krmelja u oku znak je blefaritisa, upale očnih kapaka. Ako vas oči peku i vid vam se muti dok radite za računarom, patite od sindroma “računarskog vida”. Korisno je nabaviti stakla posebno prilagođena za rad na kompjuteru. Prilagodite i kontrast svetlosti na ekranu, savetuju lekari.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu