Štrajk upozorenja prosvetara u Kragujevcu - iKragujevac


Vesti

Prema podacima Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije, u današnjem štrajku upozorenja učestvuje 19 škola iz Kragujevca.

Unija navodi da se pozivu na današnji jednočasni štrajk upozorenja odazvalo oko 300 škola u većim gradovima zemlje. U Uniji je agenciji Beta rečeno da čekaju podatke iz još nekih većih gradova, pa očekuju da će broj škola koje učestvuju u štrajku upozorenja svakako biti veći.

Zbog štrajka članovi Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije nisu držali prvi čas u prepodnevno smeni, a neće ga održati ni u popodnevnoj smeni.

Štrajk upozorenja sindikat je organizovao u znak protesta zbog toga što će zbog sve manje đaka deo zaposlenih u prosveti ostati bez časova ili dela norme, a kako kažu, nadležno Ministarstvo prosvete ništa nije uradilo da se taj problem reši.

U Uniji najavljuju da će štrajk upozorenja organizovati i narednog četvrtka, 30. juna, a ako Ministarsvo prosvete do tada ne bude reagovalo, štrajk će biti pooštren.

Predstavnici sindikata traže od ministarstva da se ograniči broj učenika na 25 u odeljenju, da se odloži primena sistema finansiranja po učeniku do 2020. godine, kao i uvođenje obaveznog srednjeg obrazovanja.

Unija sindikata prosvetnih radnika tvrdi da će prvi razred srednje škole naredne školske godine upisati 7.000 učenika manje, kao i da će u osnovnim školama biti 1.500 prvaka manje.

Prema procenama prosvetara, zbog toga će oko 600 prosvetara postati tehnološki višak.

Prema podacima sindikata, štrajku su se odazvale 22 beogradske škole, 31 škola iz Kruševca, 19 škola iz Kragujevca i isto toliko iz Čačka. Prvi školski čas u prepodnevnoj smeni nije održan ni u 24 škola u Kraljevu, 11 u Sremskoj Mitrovici, pet u Novom Sadu i 13 škola u Vranju.

izvor: Tanjug

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu