Veliki kašalj hara Srbijom: Tri zaražene bebe u Kragujevcu - iKragujevac


Vesti
Od početka epidemije velikog kašlja u oktobru prošle godine, na teritoriji cele Srbije je evidentirano 1.342 zaražene osobe, a zabrinjava činjenica je da ova zarazna bolest sve više pogađa najmlađe. U Šumadijskom okrugu potvrđeno je pet slučajeva kod beba mladjih od dva meseca, od kojih su tri iz Kragujevca, a dve iz Aranđelovca.


"Pošto su izuzetno male, ove bebe nisu mogle da budu vakcinisane, što ih čini izuzetno ranjivim na infekciju," izjavio je predstavnik Kragujevačkog instituta za javno zdravlje.

Da bi se poboljšala detekcija i kontrola ove zarazne bolesti, Institut u Kragujevcu od aprila počinje sa radom novog laboratorijskog odeljenja za testiranje na veliki kašalj. Testiranje će biti besplatno i finansirano iz sredstava Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje.

"Sumnjamo na veliki kašalj ako kašalj traje duže od dve nedelje i nema drugog očiglednog uzroka," upozoravaju sa Instituta za javno zdravlje Srbije. "U takvim slučajevima neophodno je laboratorijsko testiranje kako bi se potvrdila ili odbacila infekcija."

Lekari preporučuju pravovremenu imunizaciju adekvatnom vakcinom kao najefikasniju zaštitu od velikog kašlja. Osim tri bebe iz Kragujevca, u Šumadijskom okrugu su još dve bebe iz Aranđelovca zaražene ovom bolešću, podseća Institut za javno zdravlje.

U toku je potpisivanje ugovora sa Republičkim fondom za osiguranje i nabavka testova, kako bi testiranje bilo dostupno svim građanima koji imaju uput od lekara. Institut već obavlja testiranje za sve infekcije koje se mogu prevenirati vakcinacijom, a sa radom novog laboratorijskog odeljenja fokus se dodatno širi na pravovremeno otkrivanje i praćenje velikog kašlja.

Ne oklevajte da se konzultirate sa lekarom ukoliko primetite duži kašalj kod sebe ili vašeg deteta, naročito ako je dete mladje od dva meseca i nije vakcinisano. Rano otkrivanje i lečenje velikog kašlja mogu sprečiti dalje širenje infekcije i komplikacije.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu