“Svaka četvrta žena odbije preventivni pregled”: U Kragujevcu otvorena Regionalna laboratorija za skrining raka grlića materice - iKragujevac


Vesti
U Domu zdravlja Kragujevac počela je sa radom Regionalna citološka laboratorija u kojoj će se obavljati dijagnostika za organizovani skrining raka grlića materice. Kragujevac je drugi grad, posle Niša, u kome je ova laboratorija otvorena, a u njoj će se analizirati uzorci dobijeni iz 14 domova zdravlja u Šumadiji i Pomoravlju.

Laboratorija se nalazi u Službi za zdravstvenu zaštitu žena, u ogransku Centar, u ulici Svetozara Markovića, a u njoj će raditi osam citoskenera, koji su akreditovani u GAK “Narodni front” u Beogradu.

– Citoskeneri su obučeni za oblast cervikalne citologije i oni će biti zaduženi za prvo čitanje preparata. Raspolažemo i sa pet specijalista ginekologije koji poseduju akreditovani sertifikat za supervizora i oni će biti zaduženi za drugo, supervizijsko čitanje preparata, objašnjava direktor Doma zdravlja Kragujevac Vasilije Antić.

Otvaranje citolaboratorije, po njegovim rečima, je deo programa prevencije i ranog otkrivanja raka grlića materice, koji je najčešći oblik karcinoma kod žena u Srbiji.

“Svaka četvrta žena odbije preventivni pregled”: U Kragujevcu otvorena Regionalna laboratorija za skrining raka grlića materice 2
Foto: Dom zdravlja Kragujevac
– Ginekolozi iz 14 domova zdravlja će pozivati žene od 25 do 60 godina na preventivne preglede, a pločice sa uzetim brisom će biti poslane u našu Regionalnu laboratoriju. Očekujemo da rezultati stignu u roku od sedam dana, a dnevno naši citoskeneri mogu da obrade 240 uzoraka, kaže Antić.

Pored žena iz Kragujevca i drugih opština u Šumadiji, na preventivne predloge biće pozivane iz žene iz opština Pomoravskog okruga. Trenutno je Dom zdravlja u Kragujevcu uspostavio saradnju sa zdravstvenim ustanovama u dve pomoravske opštine Rekovcu i Despotovcu, a u narednom periodu očekuju da uzorci počnu da stižu i iz drugih opština.

Uspostavljen je i jedinstveni sistem za izveštavanje, a kadar koji radi u citolaboratoriji obučen je za rad u informacionom sistemu Nacionalne medicinske platforme za skrining raka grlića materice.

– Nadam se da ćemo svaki dan da obradimo 240 uzoraka, ali to nije realno očekivati jer podaci pokazuju da svaka treća žena koja bude pozvana na preventivni pregled, isti odbije, objašnjava sagovornik Danasa.

U prilog toj tezi idu i rezultati istraživanja koje je sproveo Institut za javno zdravlje u Kragujevcu. Rezultati su poražavajući jer je otkriveno da svaka četvrta žena u gradu nikada nije uradila PAPA test, odnosno nije se podvrgla skriningu na rak grlića materice.

– Zabrinjavajuće je što čak 60 odsto ispitanica nije moglo da navede razlog zbog čega se nije podvrglo ovom testu. Kao faktor rizika identifikovali smo žene mlađe životne dobi od 19, do 29. godina, kao i žene koje nisu u braku. To nam govori da podrška partnera ili porodice ima veliki uticaj u osnaživanju žena da se jave lekaru, istakla je Ivana Simić Vukomanović, doktorka u Institutu za javno zdravlje Kragujevac.

Po njenim rečima, situacija nije bolja ni kada govorimo o obaveštenosti dece školskog uzrasta i njihovih roditelja o postojanju vakcine protiv HPV virusa, koji izaziva karcinom grlića materice.

– Svaki deseti roditelj nikada nije čuo za HPV virus, dok 25 odsto nisu imali saznanja da on izaziva rak grlića materice. Oko 38 odsto roditelja dece školskog uzrasta nisu do sada čuli za vakcinu protiv ovog virusa.

Prema podacima Instituta za javno zdravlje “Milan Jovanović Batut” do sada je u Srbiji HPV vakcinu primilo nešto preko 16.000 osoba, od toga 13.000 devojčica i 3.000 dečaka. Najveći obuhvat vakcinacije je u velikim gradovima Beogradu i Novom Sadu, dok je nažalost u Kragujevcu vakcinisano samo oko 500 dece.

– Rak grlića materice je četvrti po stopi obolevanja u Srbiji, posle karcinoma dojke, pluća i debelog creva. Naš cilj je da se Kragujevac priključi sporazumu 90-70-90 koji je država donela prošle godine. To podrazumeva da 90 posto devojčica uzrasta do 15 godina primi HPV vakcinu, da 70 odsto žena obavi preventivne preglede i da 90 odsto onih koji imaju neko prekancerozno stanje ili tumor dobije adekvatnu terapiju, istakao je Vasilije Antić.

On je pozvao sve žene u šumadijskom i pomoravskom okrugu da se odazovu pozivu na preventivne preglede, kao i da roditelji budu odgovorni prema zdravlju svoje dece i vakcinišu ih protiv HPV virusa.

Plan je da više od 50.000 žena godišnje bude obuhvaćeno skriningom u ova dva okruga.

Batut: U Srbiji 400 žena godišnje oboli od raka grlića materice

Prema podacima Instituta za javno zdravlje “Milan Jovanović Batut”, u Srbiji svake godine od ovog oblika karcinoma oboli 400 žena, a više od jedne izgubi život. Zbog toga je doneta Nacionalna strategija i Uredba Ministarstva zdravlja da u Srbiji bude otvoreno 15 Regionalnig citoloških laboratorija u kojima će se vršiti skrining raka grlića materice.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu