U Kragujevcu otvorena Regionalna citološka laboratorija - iKragujevac


Vesti
Uz podršku lokalne samouprave, Institut za javno zdravlje Srbije „Milan Jovanović Batut“ pomogao je otvaranje Regionalne citološke laboratorije u Kragujevcu i time značajno ojačao kapacitete zdravstvenog sistema.

Laboratorija će raditi za područja Šumadijskog i Pomoravskog upavnog okruga i omogućiće skrining za 50 hiljada žena na godišnjem nivou.

Citološka laboratorija otvara se u nedelji kampanje za rano otkrivanje raka na grliću materice.

Regionalna citološka laboratorija smeštena je u zdravstvenoj stanici broj 4 kragujevačkog Doma zdravlja.

Njeno otvaranje i opremanje obezbeđeno je zahvaljujući saradnji grada Kragujevca, Instituta za javno zdravlje Srbije „Milan Jovanović Batut“ i mreži institucija javnog zdravlja na teritoriji grada Kragujevca.

Pored predstavnika 14 domova zdravlja sa područja Šumadije i Pomoravlja,svečanom obležavanju početka rada, prisustvovala je i direktorka Instituta za javno zdravlje Srbije.

Citološka laboratorija u Domu zdravlja biće od presudnog značaja za rano otkrivanje potencijalnih karcinoma grlića materice.

Resursi su obezbeđeni, odnosno kupljeni su neophodni medicinski aparati u vrednosti oko 4 hiljade evra, dodatno je obučeno osoblje lekara.

U cilju prevencije raka grlića materice,a i skladu sa Nacionalnom stategijom i Uredbom ministarstva zdravlja, planirano je otvaranje 15 Regionalnih citolaboratorija u Srbiji.

Dom zdravlja Kragujevac, je među prvima otvorio Regionalnu citološku laboratoriju.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu