Kako se ponašati u crkvi - iKragujevac


Vesti

Možda bi neke osobe češće išle u crkvu, na bogosluženja, ali ih muči to što nisu sigurne kako bi trebalo tom prilikom da se ponašaju. Crkva, ili hram je sveto mesto, pa prilikom svakog ulaska to treba imati na umu i ponašati se shodno tome.

 

Pred crkvena vrata treba se prekrstiti i celivati (poljubiti) vrata i ući tiho i lagano, sa velikim poštovanjem.

Pošto se sveće prodaju u crkvi, treba ih kupiti. Ako je gužva, strpljivo sačekajte da stignete na red da ih kupite, a zatim idete do mesta gde se one pale. Svaku sveću celivati i nameniti. Običaj je da se za žive pale u gornjem delu svećnjaka, a za upokojene u donjem delu.

Ako ste stigli pre bogosluženja treba prići ikoni koja se nalazi u centralnom delu crkve i celivati je. To je obično ikona svetitelja kojem je posvećena crkva. Uz ikonu obično stoji drveni krst, a ako je neki veći praznik, onda je tu i ikona svetitlja koji se praznuje tog dana, ponekad i Sveto Pismo. I njih treba celivati. Ikona se celiva tako što se stane ispred nje, dva puta se prekrsti i pokloni, zatim celiva pa se još jednom prekrsti i pokloni.

Kada završite sa celivanjem ikona, polako idite na mesto odakle ćete pratiti bogosluženje. Obično muškarci stoje na desnoj strani crkve, a žene na levoj. U miru i tišini, koliko god to zavisi do vas, treba sačekati da počne bogosluženje.

Za vreme službe treba držati ruke spuštene niz telo, ili prekrštene na grudima- uvek desna preko leve. Ne treba šetati, niti izlaziti iz crkve, osim u krajnjoj nuždi.

Kada služba počne treba obratiti pažnju na ono šta radi sveštenik. Kad god se on prekrsti, kada u molitvi, ili pesmi spominje:“U ime Oca i Sina i Svetoga Duha, amin” treba se prekrstiti.
Neki se prekrste na svako spominjanje imena svetitelja, posebno Presvete Bogorodice, Gospoda Isusa Hrista i Svetog Duha.

Primanjem nafore je služba završena. Kada izlazite iz crkve celivati ikonu koju ste prilikom ulaska prvu celivali, izađite i okrenite se prema unutrašnjosti crkve pa se još jednom prekrstite i poklonite.

Nadamo se da smo vam na ovaj način približili pravila koja bi trebalo da poštujete prilikom boravka u crkvi. Redakcija iKragujevca vam želi  da predstojeće praznike provedete u miru  blagostanju, u krugu porodice i drugih dragih ljudi.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu