SKANDAL: Policija upala u SPD Radnički zbog pronevere u ISKRI, paraolimpijci osumnjičeni [FOTO] - iKragujevac


Vesti
„Iskra“ je pokrenuta kao kapitalni projekat i centar za sport i rehabilitaciju OSI sa statusom zadužbine Delta holdinga izgrađene na lokaciji koju je sa pratećom infrastrukturom obezbedio grad Kragujevac. Grad Kragujevac je zadužbinu poverio na upravljanje Sportsko privrednom društvu Radnički.

Po nalogu Višeg javnog tužilaštva u Kraljevu - posebno odeljenje za suzbijanje korupcije, policija je upala u SPD Radnički i počela da češlja dokumentaciju, a sa kojom će se dokazati korupcija kakva nije viđena u Kragujevcu zadnjih godina.

„Iskra“ je jedan od najmlađih objekata SPD Radničkog. Počela je sa radom 30. Juna 2016. godine kada je bila poverena na upravljanje Ustanovi za sport i fizičku kulturu „Park“.

Od samog početka jedan od ljudi koji su upravljali tim objektom i predstavljao se kao "upravnik" je Goran Nikolić, a koji je proslavljeni paraolimpijac (gde nam više udruženja OSI tvrde da nije paraolimpijac i da je to lažna tvrdnja) i dobitnik Đurđevdanske nagrade Grada Kragujevca.

gorannikolic.jpg

Policija opravdano sumnja da je Goran Nikolić sa još jednim paraolimpijcem M.P. u saučešništvu sa zaposlenom N.B. počinili više krivičnih dela kojim su stekli nelegalnu dobit i time oštetili matično preduzeće SPD Radnički a time i sam Grad Kragujevac.

Osumnjičena grupa je registrovala udruženje ISKRA PLUS a čiji je zakonski zastupnik N.B. (zaposlena u ISKRI, odnosno matičnom preduzeću SPD Radnički) i to na adresu matične i jedine Iskre u ulici Borivoja Petrovića 13.

iskraplus1.jpg

Nakon što su dobili upozorenje rukovodstva SPD Radnički ali i upozorenja iz Grada, da to nisu smeli da rade niti da vode kao zaposleni istog preduzeća, isti su promenili adresu u septembru 2020. godine.

iskraplus2.jpg


Postoji opravdana sumnja da je udruženje nazvano isto kao matično i korišćeno kao paravan za nuđenje usluga preduzeća SPD Radnički / Iskra, a novac dobijali na račun udruženja ISKRA PLUS. Nuđenjem besplatnih usluga SPD Radnički / Iskra a dobijanjem uplata na udruženje ISKRA PLUS, Grad Kragujevac i samo matično preduzeće je oštećeno za milionski iznos.

U cilju efikasnije borbe protiv korupcije, u javnom tužilaštvu izvršena je specijalizacija za krivično gonjenje korupcije, te je 2008. godine u Republičkom javnom tužilaštvu formirano Odeljenje za borbu protiv korupcije, a specijalizacija u ostalim javnim tužilaštvima opšte nadležnosti sprovedena je 2010. godine, uspostavljanjem odeljenja za borbu protiv korupcije i pranja novca u apelacionim i višim javnim tužilaštvima u Beogradu, Novom Sadu, Kraljevu i Nišu, i određivanjem zamenika javnog tužioca koji će pratiti stanje u predmetima krivičnih dela u ovoj oblasti. Takođe, 2009. godine izvršena je specijalizacija proširenjem nadležnosti Tužilaštva za organizovani kriminal na krivična dela takozvane visoke korupcije po osnovu svojstva učinioca - kada je okrivljeni službeno ili odgovorno lice koje vrši javnu funkciju na osnovu izbora, imenovanja ili postavljenja od strane Narodne skupštine, Vlade, Visokog saveta sudstva ili Državnog veća tužilaca i takozvane teške korupcije - za koruptivna krivična dela kada vrednost pribavljene imovinske koristi prelazi iznos od 200 miliona dinara.

 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu