Život bez duvana – za bolju budućnost novih generacija - iKragujevac


Vesti

Nacionalni dan bez duvanskog dima 31. januar ove godine obeležava se pod sloganom „Život bez duvana – za bolju budućnost novih generacija“. Aktivnosti koje će tim povodom biti organizovane u Kragujevcu, imaju za cilj da upozore javnost na štetne efekte upotrebe duvana, kao i izlaganja duvanskom dimu, naročito po zdravlje dece i mladih. To je najvažniji zadatak lokalne samuprave, koja u skladu sa Zakonom o javnom zdravlju, a u saradnji sa svim institucijama treba da radi na prevenciji, unapređenju i očuvanju zdravlja, rekla je Gordana Damnjanović članica Gradskog veća za zdravstvenu i socijalnu zaštitu. Duvan predstavlja veliki zdravstveni izazov, s obzirom na to da godišnje u našoj zemlji od posledica pušenja odnosno kardiovaskulranih i malignih bolesti umre oko 15 000 ljudi.

Istraživanja iz 2017. godine su pokazala da 11 posto učenika puši cigarete, podjedanko i dečaci i devojčice, šest posto učenika koristi elektronsku cigaretu, 70 posto učenika do cigareta dolazi tako što ih kupuje u prodavnicima ili na kioscima, a 82 posto nije bilo sprečeno da ih kupi zbog svojih godina. Prema rečima Gordane Damnjanović, novi izazovi u kontroli duvana su elektronske cigarete i upotreba nargila, a posebno zabrinjava porast učestalosti istovremene upotrebe više duvanskih proizvoda ili elektronskih cigareta i duvana.

O štetnosti duvana na današnjoj konferenciji za medije govorili su predstavnici Doma zdravlja, Zavoda za zdravstvenu zaštitu radnika, Zavoda za stomatologiju, Crvenog krsta, kao i predstavnici predškolskih ustanova „Nada Naumović“ i „Đurđevdan“. Imamo epidemiju karcinoma pluća, a jedan od uzroka je upravo duvan, koji je ujedno i glavni izazivač oralnih karcinoma sa najmanjom stopom preživljavanja. U Srbiji je, kako se danas čulo, registrovano 2,8 miliona korisnika cigareta, svaka treća žena, svaki drugi muškarac i svaki treći tinejdžer. 1996. godine nikotin je proglašen za supstancu koja izaziva zavisnost.

Duvanski dim sadrži preko 7000 različitih supstanci, među kojima je preko 250 jedinjenja opasnih po zdravlje i oko 70 materija za koje je utvrđeno da izazivaju maligna oboljenja, podsetio je Miloš Radosavljević iz Instituta za javno zdravlje. Gotovo da nema organa u ljudskom telu na koji duvan nema štetan uticaj. U okviru obeležavanja Nacionalnog dana bez duvanskog dima u petak 31. januara od 7 do 8 sati u vrtiću „Naša radost“ biće organizovana zamena cigareta za zdravstveno – vaspitni materijal, a od 10 do 12 sati sati u prostoru „Delta parka“ biće održana centralna manifestacija – testiranje pušača na nikotinsku zavisnost, deljenje promo materijala i razgovor sa sugrađanima.

U Institutu za javno zdravlje ističu da su prvi put u susret Nacionalnom danu bez duvanskog dima krenuli još u oktobru organizacijom predavanja po osnovnim i srednjim školama, a ciljna grupa su učenici petog i sedmog razreda. U društvo pušača je mnogo lako ući, ali je jako teško izaći, istakao je Radosavljević i dodao da će se zato sa predavanjima nastaviti do Svetskog dana bez duvana koji se obeležava 31. maja.

 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu