Kragujevac: Obeležavanje Međunarodnog dana nestalih lica - iKragujevac


Vesti

Crveni krst Kragujevca u okviru jedne od oblasti svog delovanja-Službe traženja, obeležava 30. avgust-Međunarodni dan nestalih lica, sa ciljem da senzibiliše javnost za probleme sa kojima se suočavaju porodice nestalih lica, motivišući je na razmišljanje o mogućim načinima pomoći na nivou čitavog društva.

Tim povodom, Crveni krst Kragujevca je kragujevačkim i regionalnim televizijskim medijima uputio Saopštenje za javnost, kao i video spot o obeležavanju Međunarodnog dana nestalih lica, s ciljem da medijske kuće u svojim informativnim emisijama emituju spot posvećen obeležavanju ovog dana.

Crveni krst Kragujevca podseća na pravo porodica da saznaju sudbinu svojih najbližih, koji se dugi niz godina vode kao nestali i pomaže u ponovnom uspostavljanju izgubljenih kontakata porodica sa razdvojenim članovima.

Povodom obeležavanja Dana nestalih lica, Crveni krst Kragujevca se sastao sa starijim članovima porodica nestalih lica, kojima naša organizacija duži niz godina unazad pruža psihosocijalnu podršku.Takođe, mladi volonteri Crvenog krsta će deliti liflete u vezi sa nestalim licima u pešačkoj zoni Grada, kako bi skrenuli pažnju javnosti na problem nestalih i ujedno promovisali aktivnosti Službe.

Prema podacima Službe traženja Crvenog krsta Srbije, u bazi Crvenog krsta Srbije se nalazi 3.420 predmeta ( zahtevi tražilaca koji žive na teritoriji Srbije i koji su pokrenuli traženje u Crvenom krstu), od toga je zatvorenih 2.264 i još aktuelnih 1.156.
Od 1156 otvorenih predmeta, 582 su vezana za sukob u Hrvatskoj, 184 za sukob u Bosni i Hecegovini i 390 za sukob na Kosovu i Metohiji.

Otvoreno je 11 novih zahteva za traženje vezano za sukobe u bivšoj Jugoslaviji, i to 2 za sukob u Hrvatskoj, 8 novih zahteva za lica koja su nestala u sukobima na Kosovu i Metohiji, dok je u vezi sa sukobom u Bosni i Hercegovini otvoren 1 novi zahtev.
Koordinacionoj kancelariji Službe traženja u Kragujevcu podneti su zahtevi za traženje 120 lica, koja se vode kao nestala.

U zajedničkom interesu je da se građani Kragujevca senzibilišu za probleme sa kojima se suočavaju porodice nestalih i motivišu na razmišljanje o mogućim načinima pomoći na nivou čitavog društva.
 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu