Novi tarifni sistem za grejnu sezonu - iKragujevac


Vesti

Prema najavama iz Agencije za energetiku, novi tarifni sistem sačekaće najverovatnije narednu grejnu sezonu.

Nadležni iz Agencije za energetiku, koji prave obračun, kažu da je „zapelo“ kod kalkulacije oko toga kako omogućiti građanima koji se greju na struju, da prežive zimske dane i ne dobiju „usijane“ račune za električnu energiju. Zato će se struja po novom sistemu najverovatnije meriti od naredne grejne sezone.

Prvobitni predlog Agencije za energetiku bio je da se smanji odnos jeftine i skupe struje. Tako, umesto četiri puta, električna energija koja se troši noću, bila bi svega tri puta povoljnija od dnevnih kilovata. Takođe, građani bi brže „ulazili“ iz plave u crvenu tarifu, već sa potrošenih 1.200, umesto dosadašnjih 1.600 kilovat-časova.

„Do daljeg nemamo rešenje za promenu postojećeg tarifnog sistema za struju. Predlog nije mogao da zaštiti domaćinstva koja se greju preko kilovata, jer oni to ne bi mogli finansijski da izdrže. Izvesno je da će se izmena metodologije obračuna cene za električnu energiju doneti do kraja godine, ali verovatno pre nego što krene grejanje. Ipak, to nije u potpunosti u našoj nadležnosti, jer moramo da se konsultujemo sa Ministarstvom energetike, koje daje i svoje konačno mišljenje”, rekao je Dušanan Daković iz Agencije za energetiku.
 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu