SKANDALOZNO: Inspektorka završila u bolnici nakon što ju je izvređao član Komisije za nestale bebe - iKragujevac


Vesti

Prekjučerašnji verbalni okršaj između Radiše Pavlovića, člana vladine Komisije za ispitivanje postupanja državnih organa u rasvetljavanju prijavljenih slučajeva nestale dece u Srbiji, i zdravstvene inspektorke R. V. iz Odseka zdravstvene inspekcije u Kragujevcu, epilog je dobio u bolnici, gde su inspektorki pružali pomoć kardiolog i psihijatar jer je bila u teškom stanju.

Ona je u specijalnu bolnicu u Vrnjačkoj Banji, gde je i krenula da izvrši redovni inspekcijski nadzor, dovezena, kako stoji u dokumentaciji, u konfuznom i polusvesnom stanju, a posle dnanestominutnog razgovora sa Radišom Pavlovićem.

"Glupa si i ne znaš svoj posao"

- Inspektorka je bila u kolima na putu između Kragujevca i Vrnjačke Banje u času kada ju je telefonski pozvao Radiša Pavlović. On ju je vređao, omalovažavo i vikao na nju. Govorio joj je da je nesposobna, glupa i da ne zna da radi svoj posao. Zahtevao je od nje da smesta ode u Opštu bolnicu "Studenica" u Kraljevu i da ponovni izvrši nadzor u slučaju "nestalih beba" u toj zdravstvenoj ustanovi - priča naš izvor iz kragujevačkog Odseka zdravstvene inspekcije Ministarstva zdravlja.

Prema njegovim rečima, inspektorki je tada pozlilo, uspela je da pozove kolege iz Kragujevca i objasni gde se nalazi.

- Rekla je da se jako loše oseća. Po nju je odmah krenuo kolega iz Kragujevca. Zatekao ju je u parkiranom automobilu pored puta, u blizini Vrnjačke Banje. Bila je u konfuznom i polusvesnom stanju. Hitno ju je prebacio u svoj automobil i odvezao u specijalnu bolnicu u Vrnjačkoj Banji, gde su je primili i pregeldali kardiolog i neuropsihijatar - priča naš izvor.

Tresla se i otežano govorila

Prema njegovim rečima, kardiolog je uradio EKG, ustanovio nepravilan rad srca, glavobolju, nervozu i napetost.

- Prethodno ju je pregledao neuropsihijatar i utvrdio nepravilan rad srca, da je bleda, u stresu, da joj se ruke tresu, kao i da otežano govori. Oba lekara su joj propisala neophodnu terpiju. Kada se inspektorki stabilizovalo zdravstveno stanje, ona je otpuštena iz bolnice. Podnela je prijavu MUP-u u Kragujevcu zbog svega što joj se desilo - kaže naš izvor.

Tu se čitava stvar, međutim, nije završila. Osim policije, prijava o čitavom slučaju stigla je Sektoru za inspekcijske poslove u Ministarstvu zdravlja.

Prijava stigla u Ministarstvo zdravlja

Dr Goran Stamenković, načelnik tog tog sektora, potvrdio je za "Blic" reči izvora i naveo da je da su dobili prijavu iz Odseka zdravstvene inspekcije u Kragujevcu o svemu što se desilo.

- Upoznat sam sa slučajem. Sačekaćemo postupanje MUP i Tužilaštva i, u skladu sa našim nadležnostima, reagovati. U toj prijavi kragujevačkih kolega zatražena je i zaštita integriteta i ličnosti zdravstvenih inspektora, što ćemo sigurno i mi tražiti, a kragujevački sektor zdravstvene inspekcije još je poručio da će o svemu što se desilo inspektorki biti obavešteni nadležni MUP i Tužilaštvo - kaže za "Blic" dr Stamenković.

Inspektorka R. V. nije želela javno da komentariše šta joj se desilo i navela je da će sačekati da nadležni obave svoj posao.

Pavlović: Jesam je zvao, ali je nisam vređao

Radiša Pavlović, mađutim, kaže za "Blic" da jeste u ponedeljak zvao inspektorku da dođe u kraljevačku opštu bolnicu, ali je negirao da ju je vređao i vikao na nju.

Razlog njegovog poziva, prema sopstvenim rečima, bio je dolazak roditelja da preuzmu telo svoje mrtve bebe, a koja je još sa 12 beba pronađena 17. jaunara ove godine u zamrzivaču te zdravstvene ustanove.

- Imam ceo snimak našeg razgovora i ona to zna. Tada sam joj rekao da je neophodno da dođe u Kraljevo jer su sa mnom bili ti roditelji. Ona mi je rekla da mora u Vrnjačku Banju jer tamo radi inspekcijski nadzor. U tom razgovoru tražio sam da mi dostavi zapisnik od 17. januara, kada su u kraljevačkoj bolnici u zamrzivačima pronađena tela mrtvih beba. Ona je tada radila uviđaj - navodi, između ostalog, Radiša Pavlović.

Prema njegovim rečima, inspektorki je još rekao da će protiv nje da podnese krivičnu prijavu za postupanje i pitao je da li su "istog dana bili u istom odeljenju patologije u kraljevačkoj bolnici, da li su sve gledali istim očima i da li je videla saglasnosti roditelja da se njihove bebe iz tih zamrzivača sahrane, pošto on to nije".

- Na kraju razgovora sam joj rekao da imam sve dokaze da se sprovodi zataškavanje tog slučaja - tvrdi on i naglašava da će svim medijima ponuditi snimak razgovora između njega i te inspektorke.

U Ministarstvu zdravlja potvrdili su saznjanja "Blica" i naveli da su već upoznati sa tim slučajem, koji se dogodio u ponedeljak pre podne.

- Stigla je takva prijava. Sačekaćemo reakciju MUP-a, a po prijavi naše inspektorke, i posle toga ćemo reagovati u skladu sa našim ingerencijama - naveli su u Ministarstvu.

Vest o 13 mrtvih beba

Podsetimo, Srbijom je sredinom januara protutnjala vest da je u zamrzivačima Opšte bolnice u Kraljevu pronađeno 13 tela beba, a koja su dovedena u vezu sa slučajem nestalih beba. Međutim, kako smo saznali tada, istina je bila drugačija.

Naime, iako je ta vest šokirala građane Srbije, ispostavilo se, međutim, da se ne radi o ukradenim bebama, već umrlim na porođaju, nad kojima je urađena autopsija i koje su upisane u sve opštinske knjige, a njihvi roditelji nisu hteli da ih preuzmu.

 

Izvor: Blic

 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu