Da li ste znali da se možete žaliti na kvalitet šišanja? - iKragujevac


Vesti

Kupci se najčešće žale na kvalitet mobilnih telefona, obuće i bele tehnike. Ali to nije sve. Jeste li znali da ukoliko ste nezadovoljni određenom uslugom, na primer stolara, krojača ili frizera da se i na to možete žaliti?

Građani često ne znaju da osim na kupljenu robu, u roku od dve godine mogu da se žale i na pružene usluge – na primer stolara, molera, masera, lekara, frizera...

Ljubiša Ristić iz frizerskog salona "Ljuba" kaže da se dešava da građani budu nezadovoljni uslugom i da se vrate, ali da se u salonu potrude da oni izađu zadovoljni.

Kako kaže, najčešće se žale da im ostane više kose na glavi jer frizeri gledaju da ne preteraju sa skraćivanjem ali bilo je slučajeva da se žale i da im je ostalo manje kose nego što su očekivali.

Koje su mogućnosti za žalbu?

Često se dešava da za nanenu štetu prilikom usluge nema utehe.

"Bila je jedna devojka kojoj je u privatnoj ordinaciji čovek hirurg plastičar ugradio silikne i to su ostali trajni ožiljci i onda je ona sa nama i preko određenih službi uspela da sanira određenu štetu, ali teško je uspela da nadoknadi materijalnu štetu jer je lekar tvrdio da je on dobro obavio posao", kaže Denis Perinčić iz Republičke unije potrošača.

U slučaju da posao nije obavljen i dogovorom ne uspete da rešite problem možete da se žalite udruženjima za zaštitu potrošača ili inspekciji.

"To je vrlo teško dokazati jer mora da se upotrebi veštačenje kada su u pitanju nesaobrazne usluge, dakle veštak određene struke ali imate i neke propuste koji su očigledni gde trgovci sami iz poslovnosti kažu – jeste pogrešili smo pa preprave a sa druge strane oni prihvate reklamaciju ali kasnije kod otklanjanja ništa ne urade", dodaje Perinčić.

Ukoliko izađete iz nekog salona nezadovoljni uslugom, na to se možete žaliti, a pružalac usluge može biti kažnjen prema Zakonu o zaštiti potrošača od 300.00 do čak dva miliona dinara. Međutim, to ipak ne znači da vam tu uslugu mora nadonaditi.

Od deset potrošača čak sedam bude u pravu, kažu u udruženjima za zašitu kupaca. I zato možda je najbolji savet da majstore zovete po preporuci ali da se unapred raspitate za cene pojedinih usluga.

  

Izvor: RTS

Slika govori više od hiljadu reči
Pratite iKragujevac na Instagramu