Kraljevo: Prvi let na "orlu" - iKragujevac


Vesti

Petorica mladih pilota posle višemesečne obuke imali su prvi samostalni let na avionima tipa "orao" u vazduhoplovnoj bazi Lađevci.

Pre mesec dana u vazduhoplovnoj bazi Lađevci kod Kraljeva, grupa od pet mladih pilota započela je obuku za samostalno letenje na lovcima bombarderima tipa Orao. Danas je bio njihov dan u Lađevcima jer su u sklopu obuke obavili taj prvi samostalni let.
Za 98. Vazduhoplovnu brigadu u Lađevcima danas je bio vrlo bitan dan. Pet mladih pilota sa kojima je započeta višemesečna naporna obuka prvi put su sami poleteli u lovcima bombarderima. Pre tog leta, piloti i instruktori okupili su se u sobi za brifing gde su im bili podeljeni zadaci.

"Piloti su u principu zdravi i sposobni za današnje izvršenje. Naravno, trema je uvek prisutna", kaže potpukovnik Dejan Vasiljević, zamenik komandanta 98. vazduhoplovne baze.

Dok je trajao brifing, na stajanci aerodroma vazduhoplovni tehničari su pripremili letelice za poletanje. U njihovom poslu se ništa ne prepušta slučaju jer dozvolu za poletanje dobijaju samo potpuno ispravne i besprekorno pripremljeni avioni.

"Leteće na avionima tipa J -22 Orao. Avion je iza mene i pripremljen je po svim specifikacija", kaže zastavnik Ivan Vojinović, vazduhoplovni tehničar.

Mladi piloti koji su izabrani za preobuku sa školskih na borbene tipove aviona su najbolji u svojim generacijama. Imaju dosta letačkog iskustva i sati naleta. Ipak posle prvog samostalnog leta na "orlu" nisu krili svoje oduševljenje mogućnostima ove letelice.

"Nisam ni pomišljao da će biti ovako dobro. Osećaj je neverovatan. Ne znam drugo šta da kažem", kaže kapetan Igor Đorđević pilot na obuci.

Sledeća nam je borbena obuka. Zasad smo završili ovaj ciklus i predstoji nam obuka u složenim uslovima", kaže negov kolega major Aleksandar Gajić.

Dan je bio vrlo naporan za sve pripadnike vazduhoplovne brigade. Satnica leta je nekoliko puta menjana u toku dana zbog vremenskih prilika. Svi piloti su ispunili svoje zadatke i bezbedno prizemljili svoje letelice.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu