Kragujevac na MIBA sajmu u Ingolštatu - iKragujevac


Vesti

Kragujevac je i ove godine, šesti put za redom, od 16. do 24. marta, u Ingolštatu predstavio turističke i privredne potencijale, što je privuklo veliku pažnju posetilaca MIBE, sajma koji se u ovom nemačkom gradu održava svake druge godine od 1967.

Osim Kragujevca, na srednjebavarskom privrednom sajmu, u hali 4, predstavili su se i ostali gradovi pobratimi Ingolštata, Kikardli iz Škotske, Moskva iz Rusije, Đer iz Mađarske, Karara iz Italije, Grac iz Francuske, Murska Sobota iz Slovenije, Opola iz Poljske i turska Manisa.
Uoči sajma u zgradi Stare skupštine grada Ingolštata, organizovana je promocija knjige o Kragujevcu “Die unbekannte Partnerstadt“ (Nepoznati grad partner), autora Otmara Engasera, koja je objavljena u čast desetogodišnjice pobratimstva Ingolštata i Kragujevca. Autor Otmar Engaser, nekadašnji urednik “Dunavskog kurira“, nekoliko puta je boravio u našem gradu, za koji kaže da se razvija i da napreduje. Na promociji knjige, osim autora, mnogobrojnim zvanicama obratili su se i gradonačelnici dva pobratimska grada, Alfred Leman i Veroljub Stevanović. Gradonačelnik Kragujevca je rekao da će tokom ovogodišnje proslave Đurđevdana - Dana grada biti obeležen taj značajan jubilej i pozvao gradove pobratime Ingolštata da prisustvuju ovoj manifestaciji.

Na svečanosti uoči otvaranja sajma gradonačelnici Ingolštata, Karare, Graca, Moskve, Murske Sobote, Opole, Đera, Manise i Kragujevca razmenili su prigodne poklone, a povodom desetogodišnjice uspešne saradnje i pobratimstva, gradonačelnik Kragujevca Veroljub Stevanović uručio je Plaketu Alfredu Lemanu, gradonačelniku Ingolštata.
Otvaranje sajma proteklo je, prema rečima brojnih posetilaca i izlagača, kao i domaćina, u znaku Srbije. Na štandu Kragujevca goste su na tradicionalan srpski način dočekali predstavnici grada, tj Gradske turističke organizacije i deca iz srpskog kluba “Sveti Sava“. Tom prilikom priređen je kulturno umetnički program, a deca iz KUD-a i vokalni solisti, uz podršku orkestra izveli su splet šumadijskih igara i starih srpskih pesama. Interesantno je da su srpsko kolo zaigrali i gradonačelnici drugih gradova, poput Škotlanđana, Nemaca itd. Prezentacija Srbije na štandu Grada Kragujevca i u hali 13, na centralnoj bini, upotpunjena je tradicionalnim srpskim specijalitetima. Kompletan program realizovala je GTO “Kragujevac“ zahvaljujući odličnoj saradnji i velikoj pomoći Srba koji žive u Bavarskoj, tj u Ingolštatu. Posebnu zahvalnost za uspešnu promociju dugujemo Radmili Agić i gospodinu Petru Anđeliću iz srpskog kluba u Ingolštatu.
Na štandu Kragujevca predstavljene su i turističke ponude Šumadije i Srbije, jer su pored propagandnog materijala i suvenira Gradske turističke organizacije “Kragujevac“, bili izloženi i materijali TOS-a i drugih turističkih organizacija iz Šumadije i Centralne Srbije, Topole, Knića, Rekovca, Despotovca, Aranđelovca, Jagodine itd.
O promociji Kragujevca, Šumadije i Srbije su tokom sajamskih dana izveštavali brojni elektronski i štampani mediji u Bavarskoj. U televizijskim i novinskim izveštajima predstavljena je naša ponuda, a snimci sa promocije emitovani su u više navrata.

Inače, prema rečima organizatora, MIBA 2013 je imala oko 400 izlagača i preko 75.000 posetilaca, što je čini jednom od najuspešnijih do sada...
 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu