Evropska nedelja prevencije raka grlića materice u Kragujevcu - iKragujevac


Vesti

Institut za javno zdravlje Kragujevac obaveštava da se od 21. do 27. januara 2019. godine obeležava Evropska nedelja prevencije raka grlića materice u cilju podizanja svesti kod žena da je rak grlića materice maligna bolest koja se može sprečiti.

Rano otkrivanje može sprečiti rak grlića materice - je slogan koji će obeležiti potrebu da još jednom apelujemo na naše sestre, majke, ćerke, prijateljice, da u Evropskoj nedelji prevencije raka grlića materice razmišljaju o svom reproduktivnom zdravlju, i da u toku godine odvoje dan kada će posetiti svog lekara i iskoristiti neku od mogućnosti prevencije.

Rak grlića materice je još uvek ozbiljan problem javnog zdravlja u Evropi, a već duže od decenije predstavlja jedan od najvećih javnozdravstvenih problema u Srbiji. U našoj zemlji 2015. godine registrovane su 1.095 novoobolele žene od raka grlića materice, 424 žene izgubi život od ove vrste raka, za koju sa sigurnošću znamo da pripada grupi najpreventabilnijih. Naročito zabrinjava činjenica da se Srbija i dalje nalazi u grupi evropskih zemalja sa najvišim stopama oboljevanja i umiranja od raka grlića materice.

Važno je znati da se skoro svaki slučaj raka grlića materice može sprečiti. Dobro organizovani skrining programi mogu da spreče i do 80% sličajeva raka grlića materice, otkrivajući malignu degeneraciju u preinvazivnoj fazi. Povodom obeležavanja ove nedelje stručnjaci poručuju da je redovan ginekološki pregled najbolja zaštita. Jednostavnim i bezbolnim Papanikolau testom promene mogu biti otkrivene u najranijoj fazi, kada je izlečenje moguće u više od 90% slučajeva.

Institut za javno zdravlje Kragujevac će  tokom narednog perioda održati brojna predavanja i edukacije na temu značaja očuvanja reproduktivnog zdravlja za učenike osnovnih i srednji škola. Takođe, u Institutu se svakodnevno obavlja individualni i grupni zdravstveno-vaspitni rad sa populacijom mladih na ovu temu.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu