PIO fondu nazad dve banje - iKragujevac


Vesti

PIO dobio presude kojima dokazuje vlasništvo nad rehabilitacionim centrima. Pred sudovima se vodi 30 sporova koji bi mogli da spasu penzioni sistem.

PENZIJSKI fond Srbije je konačno, nakon šest godina suđenja i dokazivanja, postao vlasnik dve banje u Srbiji, a još 30 sporova je i dalje u toku. Time je sprečena privatizacija klimatskih lečilišta širom Republike, što u Upravnom odboru Fonda PIO vide kao mogućnost da se Penzijski fond u bližoj budućnosti oživi jer će dobiti šansu da sam zarađuje novac.

- Pravnosnažnim presudama Apelacionih sudova u Nišu i Kragujevcu, konačno je stavljena tačka na sporove i utvrđeno je pravo svojine Fonda PIO nad Kuršumilijskom banjom i delom Novopazarske banje, u čiju izgradnju je uloženo najmanje 40 miliona evra - kaže Valerijan Kadijević, savetnik direktora Fonda PIO. - Osnovni sudovi su doneli odluke kada je u pitanju deo Banje Junaković kod Apatina, kao i nepokretnosti Gamzigradske banje kod Zaječara, ali se još čeka konačna odluka Apelacionog suda. U te dve banje je Fond PIO ukupno uložio oko 30 miliona evra.
Ovi sporovi su svojevrsni pravni presedan jer je, prvi put u Srbiji, jedna državna institucija tužila - državu. A preduge procese i ponavljanje sudskih sporova pravni tim Fonda PIO ocenio je kao ”sabotažu” pošto država nije pokazala jasan interes da zaštiti svoja prirodna bogatstva.
- Vlada je još pre šest godina pokrenula privatizacije banjskih lečilišta uprkos tome što je i tada bilo jasno da su banje u Srbiji građene novcem osiguranika, a ne državnim parama. A da bismo sprečili njihovu rasprodaju u bescenje, bili smo prinuđeni da pokrenemo sudske sporove za utvrđivanje vlasništva - dodaje Kadijević.

I u radnoj grupi za reformu penzijskog sistema ne spore da su banje potencijalni glavni izvor budućih prihoda Fonda PIO i potvrđuju da i ne razmišljaju o prodaji, već o komercijalizaciji, i to kroz strateška partnerstva:

- Svuda u svetu je banjski turizam u procvatu i to bi moglo da se razvija i u našoj zemlji - ocenjuje Slavenko Grgurević, predsedavajući radne grupe i član UO fonda PIO - Ali, niko od stranih partnera ne želi da razmišlja o ozbiljnom investiranju u naša klimatska lečilišta sve dok su nejasni vlasnički odnosi. Zato bez rešene imovine nema ni govora o restrukturiranju penzijskog sitema.

izvor:novosti
 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu