Prijem zahteva za energetski zaštićenog kupca - iKragujevac


Vesti

Gradska uprava za lokalnu samoupravu i opštu upravu grada Kragujevca je u skladu sa Uredbom Vlade Republike Srbije o energetski zaštićenom kupcu formirala devet punktova na kojima će se primati zahtevi za sticanje statusa energetski zaštićenog kupca.

Informacije o potrebnoj dokumentaciji i zahtev o sticanju prava energetski zaštićenog kupca, građani mogu dobiti u prostorijama mesnih zajednica Lepenica, Palilule, Erdoglija, Aerodrom, Stanovo, Ilićevo, Beloševac, Bresnica i Erdeč do 30. aprila, a posle tog roka na prijemnom šalteru zgrade Grada.
Osnovni kriterijumi za sticanje ovog prava su broj članova domaćinstva, ukupni mesečni prihodi po domaćinstvu i imovinsko stanje u pogledu posedovanja nepokretnosti kao i prihoda po tom osnovu. Na osnovu zahteva i prikupljene dokumentacije izdaje se uverenje o sticanju statusa energetski zaštićenog kupca koje važi do 31.12.2013.godine.

Uverenje se izdaje na godišnjem nivou, tako da je za narednu kalendarsku godinu potrebno uz dokumentaciju uputiti novi zahtev. Korisnici novčane socijalne pomoći i korisnici prava na dečji dodatak ne podnose zahtev jer oni automatski stiču ovaj status. Ministarstvo rada, zapošljavanja i socijalne politike evidenciju korisnika ovih prava, direktno dostavljaju «Elektrodistribuciji» i «Srbijagasu», kojih na teritoriji grada Kragujevca ima oko 6000.

Za sticanje povlastica u plaćanju električne energije i gasa Uredbom su definisani iznosi ukupnih mesečnih prihoda koji se ne smeju preći. Za domaćinstvo sa jednim članom ukupni mesečni prihodi ne smeju preći 12.900,00 dinara, sa dva ili tri člana 18.786,00 dinara, sa četiri ili pet članova 24.672,00 dinara a sa šest i više članova ukupni mesečni prihodi ne smeju preći 30.558,00 dinara. Ukoliko su ispunjeni ovi uslovi, domaćinstva što se tiče električne energije stiču povlastice za sve mesece i to sa jednim članom 120 kv mesečno, sa dva i tri člana 160 kv, četiri i pet članova 200 kv a sa šest i više članova 250 kv mesečno.


Ove povlastice se mogu ostvariti ili za struju ili za gas, ali prema rečima Ivane Todorović, sekretara Sekretarijata za socijalnu politiku, zdravstvo i društvenu brigu o decu, pretpostavka je da će se u većini slučajeva korisnici opredeljivati za povlastice pri utrošku električne enegije, s obzirom na to da je reč o socijalno ugroženim kategorijama koje uglavnom nemaju gas. Interesovanje građana je veliko, a preporuka stručnih službi je da potencijalni korisnici prvo provere stanje ukupnih mesečnih prihoda kao prvog uslova, kako bi mogli da krenu u dalju proceduru prikupljanja dokumentacije.
 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu