Delagacija EU razmatra slučaj "fića" - iKragujevac


Vesti

Delegacija EU u Srbiji dobila je detaljna objašnjenja Ministarstva finansija i privrede Srbije o subvencijama koje dobija italijanska kompanija "Fijat" za proizvodnju u fabrici u Kragujevcu.

 

"Dobili smo pismo Ministarstva finansija o subvencijama 'Fijatu' i proučavamao ga", naveli su u Delegaciji.

Ministarstvo finansija i privrede Srbije dostavilo je Delegaciji EU objašnjenja o subvencijama "Fijatu", nakon što su predstavnici Evropske komisije ocenili da Vlade Srbije treba da preispita da li su budžetski podsticaji toj kompaniji u skladu sa Prelaznim trgovinskim sporazumom, pre svega u delu koji se odnosi na državnu pomoć.

Evropska komisija je takvom ocenom reagovala na nedavnu odluku Fabrike automobila Srbija (FAS) da kupcima u Srbiji omogući kupovinu automobila modela "fijat 500L", proizvedenog u Kragujevcu, po ceni nižoj od tržišne za 3.000 evra.

Predstavnici Evropske komisije su smatrali da je takva odluka posledica subvencije koju je "Fijat" dobio iz budžeta Srbije za prodaju automobila iz fabrike u Kragujevcu, koja je u zajedničkom vlasništvu "Fijata" i države Srbije.

Objašnjenje Ministarstva finansija Srbije je da kupovinu "fijata 500 L" po nižoj ceni finansira "Fijat", a ne država Srbija, koja je subvencionisala otvaranje novih radnih mesta u kragujevačkoj fabrici.

"Fijat" se, kako je objašnjeno, otvaranjem 1.400 novih radnih mesta u Kragujevcu kvalifikovao da dobije podsticajne mere od države, a menadžment kompanije je odlučio da taj novac usmeri na subvencionisanje kupovine "fijata 500L" u Srbiji.

Evropskoj komisiji žalili su se uvoznici vozila u Srbiji koji smatraju da je narušena konkurencija na tržištu automobila. Oni su zatražili i mišljenje Komisije za zaštitu konkurencije Srbije.

"Svakog proizvođača automobila koji investira u domaću autoindustriju, izgradi fabriku u Srbiji i zaposli naše građane Vlada Srbije i Ministarstvo finansija i privrede podržaće na isti način i pod istim uslovima kao što je podržan dolazak 'Fijatove' investicije", saopštilo je Ministarstvo finansija.

izvor: tanjug
 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu