Oznaka "HITNO": Građani mogli da ostanu bez grejanja! - iKragujevac


Vesti

Ako se čitaocima ovog teksta čini da je reč o zakasneloj prvoaprilskoj Sali, u zabludi su.

Ovo je informacija koju je pod oznakom hitno Elektroprivreda Srbije prosledila kragujevačkoj Energetici doo.
Prvi pročitani redovi ovakve informacije upućuju na asocijacije oko pucanja gasovoda na pravcu Batajnica-Beli potok, gde je zbog kvara Srbijagas obustavila isporuku prirodnog gasa, kako bi izvršila sanaciju oštećenja.


Tim povodom Energetika doo, umirila je potrošace u Kragujevcu saopštenjem da je u trenutku kvara prešla na alternativna rešenja, kako ni privreda ni građani ne bi imali problema u snabdevanju toplotnom energijom.


Zastoj u distribuciji toplotne energije do krajnjih korisnika, danas bi nastupio zbog prevelikog duga Energetike na ime potrošene struje.
O visini duga niko nije hteo da govori konkretno, ali nam je rečeno da i pored upozorenja da sporazum oko reprograma na ime potrošene električne energije treba da sklopi i ovo društvo u restruktuiranju.


Direktor Nikola Petrović poziva se na činjenicu da je Energetika upravo u restruktuiranju, što zapravo znači da ne duguje nikome ništa, da od njih niko ne može da naplati nijedno potraživanje, i da država još uvek nije našla model po kojem bi firme u restruktuiranju imale obaveze prema bilo kom poveriocu.


Međutim kako su dugovi privrede i građana za utrošenu električnu energiju preveliki, EPS je prvi put pokazao spremnost da kompromisnim rešenjem izađe u susret svim potrošačima, ali i da naplati deo previsokih dugovanja.


Kako Fiat Automobili Srbija koriste sve vidove energije za proizvodnju automobila i potrošene energente u koje spada svakako i na prvom mestu struja- uredno plaća Energetici doo, postavlja se pitanje kako je ovo društvo i na koji način raspolagalo tolikim novcem, ne plaćajući preveliki dug?.


Pravdajući se Elektroprivredi Srbije da se pare koriste za nabavku energenata i za remont toplotne mreže direktor Nikola Petrović je smatrao da i ovaj poverilac može da ostane bez naplate višemilionskog iznosa.


Međutim da država počinje da primenjuje zakone, i da počinje da funkcioniše kao odgovorna u svim segmentima života i društva, tako je juče 2. aprila pod oznakom hitno, iz EPS-a prosleđena informacija Energetici da reprogram nije sklopljen, da je dug preveliki i da je ponoć 2. aprila datum kada ce grejanje u Kragujevcu biti isključeno.


Da se ne radi o šali nego o ozbiljnim namerama, shvatio je i Nikola Petrovic, koji je u momentu pristiglog telegrama davao iskaz pred tužiocem, jer je posle pisanja o raznim malverzacijama, antikorupcijski tim počeo da pregleda dokumentaciju oko uvoza uglja, količina i cena.


Izvori navode da su ga i pored nećkanja sa pola saslušanja”izvukli”, da potpiše sporazum o reprogramu, kako Kragujevac danas ne bi ostao bez grejanja.


Da se država odgovorno odnosi i prema ovakvim dužnicima, potvrđuje podatak da je rok za otplatu rata produžen sa 24 na 48 rata, da svi oni koji duguju imaju obavezu plaćanja, i da ni društvo u restruktuiranju ne može da bude posteđeno najvećeg kragujevačkog duga za struju!
 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu