Grad ruši kuću Đure Jakšića - iKragujevac


Vesti

Lokalna samouprava namerila da sruši objekat u kojem je svojevremeno živeo srpski pesnik.

Građani okupljeni oko grupe „Serbijum“ protive se izgradnji skvera i traže repliku stare zgrade.

Lokalna vlast odlučila je da sruši kuću u Krađorđevoj ulici br. 36, u kojoj je, duže od godinu dana, krajem 19. veka, stanovao slikar i pesnik Đura Jakšić. Ali, ovakvom epilogu protive se brojni građani - okupljeni u udruženjima i forumima - tražeći da se na tom prostoru izgradi replika pomenutog objekta...

Inače, Kragujevčani su godinama pripremani za rušenje „Đurine kuće“, ali je - povodom prve najave, pre nekoliko godina - otpor građana bio (ne)očekivano žestok, jer se pronela vest da bi na toj atraktivnoj lokaciji, u centru grada, trebalo da se gradi neki poslovni objekat. Suočena sa gnevom javnog mnjenja, gradska vlast je tu priču „amortizovala“ postavljanjem ograde oko kuće, sa obrazloženjem da urušavanje ovog objekta može da ugrozi živote prolaznika.

Ni najnoviji predlog vlasti, međutim, nije prošao bolje, iako projekat predviđa da se na tom mestu proširi ulica koja preseca Karađorđevu, te da se na samom „susretu“ tih džada izgradi skver, koji bi znatno olakšao saobraćaj u paralelnoj, Gušićevoj ulici.
Po rečima Slavice Đorđević, pomoćnice gradonačelnika zadužene za zaštitu kulturne baštine, želja nadležnih je da se na istom mestu, posle rušenja dotrajale zgrade, postavi bista poznatog srpskog umetnika, sa odgovarajućom česmom...

- Konsultovali smo ljude iz struke i svi su bili saglasni u tome kako nema razloga da se na tom prostoru ne gradi adekvatna saobraćajnica. Kragujevac je ponosan na činjenicu da je taj uvaženi umetnik živeo u centru Šumadije, ali objekat nema takozvanu istorijsku težinu i nije spomenik kulture - objašnjava Slavica Đorđević.

Ipak, nezadovoljni Kragujevčani, okupljenii u takozvanu nezvaničnu grupu građana „Serbijum“, sakupili su veliki broj potpisa i od nadležnih u Skupštini grada traže da se taj objekat sruši, a da se na njegovom mestu izgradi replika kuće u kojoj je stanovao Đura Jakšić. Jer, kako su isticali u prethodnom periodu - na više punktova u gradu, gde su organizovali potpisivanje peticije - oni ne spore da je objekat sklon potpunom urušavanju, ali traže da grad na Lepenici sačuva uspomenu na velikog pesnika i slikara, te i ubuduće ima „beleg“ njegovog života i rada u ovoj sredini.

izvor:novosti

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu