Sprečen pokušaj novog štrajka glađu - iKragujevac


Vesti

Oko 70 radnika kragujevačkog preduzeća Šumadija DES, od kojih su 48 osobe sa invaliditetom, nastavilo je juče generalni štrajk, u kojem su od 29. marta, zahtevajući isplatu 11 zaostalih zarada iz 2010, 2011, 2012. i ove godine.

U Sindikatu radnika sa invaliditetom kažu da su juče uspeli da spreče grupu zaposlenih da započnu novi štrajk glađu, ali da nisu sigurni do kada će moći da ih drže pod kontrolom.

- Jutros sam ih sprečila da stupe u štrajk glađu, pošto znam da ionako već mesecima manje-više gladuju, tako da bi totalnim prekidom uzimanja hrane dodatno pogoršali već ugroženo zdravstveno stanje. Nisam, međutim, sigurna da li ću moći još dugo da ih sprečavam u nameri da ponovo započnu štrajk glađu, pošto nema naznaka da će poslovodstvo uspeti uskoro da ispuni zahtev vezan za isplatu zaostalih zarada.

Deo radnika je ovih dana primio nadoknade za prevoz od po 1.000 do 2.000 dinara, a prethodno su, krajem februara, na ime akontacije za septembar prošle godine primili po celih 8.000 dinara. Da li iko u Srbiji može od početka godine do sada da preživi sa prinadležnostima od 8.000 ili najviše 10.000 dinara? - rekla je juče predsednica Sindikata radnika sa invaliditetom u Šumadiji Milka Milovanović, koja je i socijalna radnica u firmi, pokušavajući da objasni zašto nije sigurna da će još dugo moći da sprečava ponovni štrajk glađu invalida u tom preduzeću.

Direktor Šumadije DES Milan Miladinović u obraćanjima javnosti tvrdi da predsednica Sindikata i socijalna radnica Milka Milovanović manipuliše zaposlenima, pre svega invalidima, te da aktuelna obustava rada ugrožava realizaciju poslovnih ugovora sa Vojskom Srbije i partnerom iz Švajcarske.

U Štrajkačkom odboru kažu, pak, da o situaciji u firmi najbolje svedoči činjenica da su radnici Šumadije DES, od kojih su većina invalidi, i dalje bez posla, para i nade da će im u dogledno vreme biti bolje.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu