Dogodilo se 30. marta - iKragujevac


Vesti

1746. – Rođen je španski slikar Francisko de Goja. Kao dvorski slikar od 1786. naslikao je čuvene portrete članova kraljevske porodice, dvorjana i uglednih ličnosti.

1842. – Američki lekar Kraford Long prvi put je upotrebio etar kao anestetik prilikom hirurške intervencije u bolnici u gradu Džeferson u Virdžiniji.

1853. – Rođen je holandski slikar Vinsent van Gog. Jedan od najvećih umetnika 20. veka, čije je delo presudno uticalo na stvaranje novog likovnog izraza u evropskom slikarstvu, slavu je stekao posthumno. Neshvaćen i nepriznat za života, u dubokoj depresiji izvršio je samoubistvo 29. jula 1890. godine.

1894. – Rođen je ruski konstruktor aviona Sergej Iljušin, koji je tokom tri decenije konstruisao više od 50 tipova aviona. Posebno je poznat po oklopnom jurišnom avionu „Il-2“ za potrebe sovjetskog ratnog vazduhoplovstva u Drugom svetskom ratu.

1973. – Povlačenjem poslednjih američkih trupa i oslobađanjem zarobljenika, formalno je završeno vojno angažovanje SAD u Vijetnamu.

1981. – U Vašingtonu je izvršen neuspeo atentat na predsednika SAD Ronalda Regana, kome je metak prošao blizu srca, ali se oporavio.

1986. – Umro je američki filmski glumac Džejms Kegni, koji se proslavio ulogama u kriminalističkim filmovima, među kojima su najpoznatiji „Državni neprijatelj“ i „Anđelio garava lica“. Dobitnik je Oskara za film „Jenki Dudl Dandi“.

1987. – Slika Van Goga „Suncokreti“ prodata je na aukciji u Londonu za 24,75 miliona funti (39,7 miliona dolara).

2002. – U 102. godini umrla je britanska kraljica majka Elizabeta. 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu