Izvođači radova (još) čekaju isplate ! - iKragujevac


Vesti

Dug izvođačima radova koji su gradili puteve i drugu infrastrukturu, grad Kragujevac će namiriti uz pomoć obveznica. Gradsko veće odlučilo je da se oko 290 miliona dinara duga isplati kroz program Vlade Srbije.  

 

Obaveze prema firmama koje su gradile puteve i drugu infrastrukturu potrebnu za fabriku automobila, dospele na naplatu 31. oktobra prošle godine, grad Kragujevac isplatiće uz pomoć državnog programa. Prema ovom modelu država preuzima potraživanja prema firmama i emituje hartije od vrednosti, gradovi vraćaju dug državi kroz umanjenje transfernih sredstava. Kragujevac i drugi gradovi i opštine to mogu da ostvare uz sagalsnost građevinskih firmi i zvanično se prijave do 31. marta. Gradsko veće je odlučilo da Kragujevac učestvuje u ovom programu. Procenjeno je da je ovo kreditiranje povoljno i da će izmirenjem obaveza grad steći mogućnost za nove investicije. 

Ukoliko program bude sproveden, kako je najavljeno, grad Kragujevac odustaće od dugoročnog bankarskog kredita za kapitalne investicije, koji je ranije odobrila Skupština grada. Ni ovim aranžmanom, istaknuto je, grad neće prekoračiti nivo dozvoljenog zaduženja koje odobrava Ministarstvo finansija.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu