KATAKLIZMA U TOPOLI: Jako nevreme, proglašeno VANREDNO STANJE! - iKragujevac


Vesti

Katastrofalni grad, veličine kajsije, koji je juče u ranim poslepodnevnim satima pogodio Topolu kraj Kragujevca, naneo je ovom čuvenom voćarskom kraju totalnu štetu! Stradali su usevi na 6.500 kvadratnih metara.

Od danas će u Topoli biti proglašeno vanredno stanje. Prve procene su da je šteta veća od 20.000.000 evra.

Dragan Jovanović, predsednik Skupštine opštine Topola i narodni poslanik kaže da je posle današnje kataklizme opstalo oko 30 do 40 odsto voća, koje je glavni proizvod ovog kraja.

- Štetu će od četvrtka procenjivati pet različitih komisija opštine Topola. One će se baviti procenom štete na voću, povrću, objektima, putevima i infrastrukturi, automobilima. Od danas će biti uvedeno vanredno stanje na teritoriji naše opštine kako bi se uprostile procedure i angažovala sva moguća mehanizacija da se pomogne ljudima. Sama procedura procene štete će biti krajnje jednostavna - pojašnjava Dragan Jovanović.

- Danas od radarskog centra Bukulja dobijamo njihove koordinate i okvire gde je sve grad zahvatio, a onda komisija izlazi i procenjuje štetu u tom prostoru, po voćnim vrstama kao i žitaricama. Zatim će poljoprivrednik sa karticom gazdinstva i kulturama koje ima u njoj, doći do nas u opštinu i visina štete će se moći izračuna za pet minuta - dodaje.

On obećava da će opština najbrže moguće što se bude moglo intervenisati sa crepom za oštećene kuće i sanacijom puteva. U nevremenu su stradali i krovovi, prozori, automobili. Šteta na putnoj infrastrukturi je ogromna, jer su potpuno uništeni lokalni makadamski putevi.

- Već u četvrtak moramo obezbediti nove količine raketa jer u razgovoru sa najvećim voćarima večeras u Vinči potpuno je jasno da radi opstanka njihove egzistencije mora da s eodbrani ovih 30 do 40 odsto voća što je ostalo posle današnje kataklizme - kaže Jovanović.

Čak tri sata nakon grada u Topoli, na tlu je još ležao led veličine kajsije, negde i veći.

U opštini Topola najveća je šteta naneta selima Trešnjevica, Jarmenovci, Krćevac, Lipovac, Bor, Mitrovčić, Plaskovac, Blaznava, Šatornja, Vinča, Maskaru, Zagorica.

 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu