Ima para u Kragujevcu, a evo gde ''preliva'' ! - iKragujevac


Vesti

Pitam se, pitam, koji su to sportski klubovi ''miljenici'' , a koji su ''ostali'' , tj. klubovi drugog reda, i po kom osnovu? Zanimljiva prepiska izmedju Komisije za procenu i izbor programa sportskih organizacija za dodeljivanje sredstava iz budžeta i gradonačelnika Kragujevca je pred vama.

1 500 000 dinara na svakih 6 meseci grad izdvoji za Klub američkog fudbala ''Kragujevac wild boars'', Bodi bilding, fitnes i aerobik klub ''Olimpija'' dobije 900 000 dinara, Fudbalski klub "Vodojaža" 780 000 dinara, Sportski klub "Slavija" 600 000 dinara ! Zatim, Sportski klub ''Foka'' dobije 600 000 dinara, Sportski klub ''Pirat'' 300 000 dinara, Fudbalski klub ''Beloševac'' 3 500 000 dinara! Fudbalski savez grada Kragujevca 2 500 000 dinara, a 20 000 -50 000 dinara se izdvoji iz budžeta našeg grada za ''ostale klubove'', kako se navodi u ovom dokumentu!

Dakle, favoriti gradske vlasti dobijaju iznose koji se graniče sa basnoslovnim, dok klubovi koji su institucije ovog grada i učestvuju u izgrađivanju sportskog duha dece i omladine dobiju samo ostatke, a čak i ako je kriterijum godina osnivanja, nije proporcionalno.

Zvaničan dokument koji smo želeli da podelimo sa vama a koji je iKragujevac dobio na uvid tiče se dotacija grada Kragujevca sportskim udruženjima. Pitanje koje se samo nameće je : po kojim kriterijumima se određeni klubovi nazivaju ''sportskim organizacijama od izuzetnog značaja'', i njih 19 dobija iz budžeta ukupno 144 300 000, dok su drugi klubovi svrstani u ''ostale klubove'', a ima ih 50, dobijaju sredstva od svega 21 585 000 dinara !

Ne samo da se pitamo zbog čega čelnici gradske vlasti prave neobjašnjive razlike između klubova koji postižu iste ili bar slične rezultate, već se pitamo zašto se dozvoljava da se novac rasipa na taj način iz gradskog budžeta, umesto da se koristi racionalnije. Izgleda da je gradonačelnik zaboravio da naš grad ipak nije 3. u Srbiji po standardu kao što se trudi da predstavi javnosti misleći da će laž koju izgovori mnogo puta postati istina! Kad bismo nabrajali pametnije načine da naš ''dragi'' gradonačelnik utroši milione koji očigledno postoje a rasipaju se krajnje iracionalno, potrošili bismo previše vremena, ali gorući problemi u našem gradu kojima bi par miliona sa računa više nego dobro došlo su:

-zamena azbestnih cevi koje su potencijalni uzročnik raznih oboljenja
-nerešeno pitanje parking prostora u samom gradskom jezgru
-naselje Jovanovac, gde malo hodate, a malo plivate po barama koje je nemoguće zaobići
-udarne rupe i nedostatak asfalta u mnogim naseljima i nerešena putna mreža u Petrovcu
-Južna obilaznica
-trudnice koje nisu više meseci primile nadoknadu koju bi trebalo da isplaćuje grad na mesečnom nivou

Gorući problemi će, izgleda, ostati gorući dok se gradonačelniku ne promeni lista prioriteta, a nadamo se da će našu detaljno pogledati, zadovoljni bismo bili i kad bi bar jedna od gore navedenih bila skinuta sa spiska u narednih par meseci! Ako ništa drugo, kad bi se ravnomerno rasporedila sredstva između klubova, ostalo bi malo novca i za nas i našu decu, obične smrtnike, i onda bi bio i narod sit, i vlast na broju. 

{jathumbnail off}

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu