Znanje Evrope u službi građana Kragujevca - iKragujevac


Vesti

Tri evropska stručnjaka za preduzetništvo, uz pomoć domaćih institucija i BSC-a u Kragujevcu, govorili su danas o razvoju ove oblasti kod nas.

Vojin Senk, šef UNESCO katedre za preduzetništvo Univerziteta u Novom Sadu, Ron Imink, stručnjak za preduzetništvo iz Holandije i Robert Šefrin, finansijski ekspert i savetnik, podelili su danas svoje znanje sa Kragujevčanima.

Međunarodna konferencija „Podsticanje preduzetništva – put ka održivom društveno-ekonomskom razvoju“ okupila je u hotelu Kragujevac šezdesetak učesnika, preduzetnika iz Šumadije, Pomoravlja, Raškog i Moravičkog okruga. Ova konferencija predstavlja završni deo projekta „Mladi, zaposleni i nezavisni“ koji BSC već dve godine sprovodi u Kragujevcu i centralnoj Srbiji.

Menadžer projekta u BSC-u, Nemanja Jovičić predstavio je kratko dvogodišnji rad, istakavši da je zadovoljan postignutim i da se kao krajnji rezultat očekuje na desetine novih radnih mesta u sektoru privatnog preduzetništva.

- Precizna procena uspešnosti ući će u konačan izveštaj, ali ono što je i u ovom trenutku jasno je da smo imali preko 1.000 polaznika na treninzima poslovnih veština, da smo u samo dve godine finansijski pomogli 25 novih biznis ideja iz najrazličitijih oblasti, od agrobiznisa do IT sektora i da će sve to da donese na desetine novih radnih mesta – rekao je Jovičić.

Današnja konferencija imala je za cilj da se razmene iskustva i tako odredi šta je najbolje raditi dalje, kako bi preduzetništvo u Kragujevcu dostiglo evropski nivo kome se teži. Najveća pomoć u tome svakako je znanje onih koji se biznisom i savetovanjem u toj oblasti dugo bave. Jedan od njih, sa preko 25 godina staža je i Ron Imink, koji je danas u Kragujevcu predstavio potpuno nov model vođenja posla, čak i za evropske pojmove, a koji je, kako tvrdi, dao dobre ekonomske rezultate.

- Mi smo još pre desetak godina zaključili da je preduzetništvo u krizi i da mora nešto da se menja. Tako smo stvorili potpuno novu mrežu koja, isključivo na internetu okuplja oko 15.000 malih preduzeća i jedni drugima neprestano pomažemo – kaže Imink.

Prema njegovim rečima, najveća novina koju ovaj sistem donosi, u odnosu na ranije postojeće agencije i udruženja, predstavlja to što se ne insistira da se po svaku cenu neko preduzeće održi, već, ukoliko se vidi da loše posluje još na početku, dozvoli se njegovo brzo propadanje, a preduzetnik se usmerava ili na inovacije ili na promenu delatnosti, odnosno ljudskih resursa.

- Poslednje što smo primenili je da neuspeh koji je neizbežan ne sprečavamo, već pustimo da preduzeće brže propadne, kako bi što pre moglo ponovo da ustane. Tako nešto je najpre primenjeno u Americi, jer je primećeno da kada brže propadnete, sa manjim troškovima, lakše možete ponovo da se vratite i to s kvalitetnijim proizvodom – objašnjava Imink.

On je još dodao da je preduzetništvo ipak daleko udobnije u zemlji iz koje dolazi, pre svega zbog procedura i zakonskih olakšica, koje su, kako kaže, u Srbiji previše komplikovane, dok su u Holandiji krajnje pojednostavljene, a ponegde čak i ne postoje, kao što je onlajn biznis.

Pomoć srpskom biznisu, koja kreće iz Kragujevca, za početak obezbeđuju evropski stručnjaci, koji u okviru ovog projekta, ali i mnogih sličnih, Srbiji donose svoje znanje. Robert Šefrin, stručnjak za finansije, ujedno i savetnik resornog ministra u Vladi RS, najavljuje da će preko državnog sektora već na proleće u Kragujevcu da održi seminar obuke za preduzetnike iz ovoga kraja. Kako kaže, primećeno je da lokalni preduzetnici ne poseduju dovoljno znanja o načinima na koje mogu da dođu do evropskih para, a te evropske pare već su tu i samo ih treba uzeti.

- Strahovito mnogo ima da se radi ovde u Srbiji, i to nije nikakva tajna. Moja uloga je da ohrabrim krupne finansijere da dođu i da ulože svoj novac. Moja savetnička uloga sastoji se u tome da ukažem na stvari koje treba menjati. Trenutno je najvažnija izmena zakona, kako bi ulaganje postalo pristupačnije – kaže Šefrin, čovek koji se poslednjih 30 godina uspešno bavi investiranjem i savetovanjem u oblasti preduzetništva.

Prvi korak je napravljen, dodaje, i sada se već vidi kako stiže novac u Srbiju, ostaje još samo da se zakonski sistem prilagodi međunarodnim finansijerima, ali i da se lokalni preduzetnici nauče kako da ga traže i dobiju.

- Kompanije u Srbiji, primećeno je, nisu spremne za investicije i naprosto ne znaju kako da ih privuku, iako već ima onih koji žele da ulažu u ovdašnja mala i srednja preduzeća. Radićemo sa oko 100 kompanija, a odabraćemo i 20 najboljih kojima ćemo pružiti poseban tretman ubuduće. Trebaće dosta vremena, ali sam ja uveren u uspeh – zaključio je međunarodni stručnjak za finansije, Robert Šefrin.

Značajan korak, kako se čulo, jesu i znanja koja mogu da se dobiju kroz treninge poslovnih veština u organizaciji BSC-a, koji se već nekoliko godina, uz finansijsku podršku holandskog SPARK-a održavaju u Kragujevcu i široj okolini.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu