Srbija dobija „Marijin zakon” - iKragujevac


Vesti

Nakon dve i po godine čekanja Srbija će konačno dobiti “Marijin zakon”! Inicijativa koja je pokrenuta 4. jula 2010. godine ovih dana konačno će se naći pred poslanicima Skupštine Srbije u obliku zakona o posebnim merama za sprečavanje vršenja krivičnih dela protiv polne slobode prema maloletnim licima, kako će se nakon usvajanja zvanično zvati “Marijin zakon”! link

Skupština Srbije će na prvom redovnom zasedanju u 2013, koje počinje danas, na dnevni red staviti usvajanje ovog zakona, koji je Srbija čekala dve i po godine. Toliko je, naime, prošlo od brutalnog silovanja i ubistva osmogodišnje Marije Jovanović, 26. juna 2010. u Starim Ledincima kraj Novog Sada.


Podsetimo, zbog Marijinog ubistva uhapšen je Mladen Ogulinac (52), koji je 2. avgusta 2010, na dan kada je Marija trebalo da proslavi deveti rođendan, umro u zatvorskoj bolnici Okružnog zatvora u Beogradu, ne dočekavši da položi račune za zločin koji je zaprepastio Srbiju. Kada su naši novinari pokrenuli inicijativu za “Marijin zakon” i pravljenje registra silovatelja i drugih seksualnih predatora, prva reakcija države bila je da bi na taj način bila ugrožena njihova ljudska prava. Ipak, bili smo uporni... A uporan je bio i Slobodan Jovanović, otac male Marije, napravivši nacrt “Marijinog zakona”, koji je država na kraju prihvatila.


- Dobro je da je država poslušala glas malog čoveka. Bogu hvala zbog toga i nadam se da će se zakon maksimalno primenjivati - rekao nam je Jovanović, koji sada vodi fondaciju “Marija Jovanović - dete”, koja se osim borbe za donošenje ovog zakona bavi i borbom protiv pedofilije, stipendiranjem đaka prvaka i drugim oblicima pomoći deci i mladima.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu