"EKSPLOZIJA MI JE PARALISALA TELO, SPASAVAO SE KO JE KAKO ZNAO": Dramatične ispovesti preživelih - iKragujevac


Vesti

Svedok tragedije koja se dogodila u Tehničko-remontnom zavodu u Kragujevcu, u kojoj je poginula jedna osoba, a za troje nestalih se još traga bio je i jedan od vatrogasaca.

- U momentu druge, kobne eksplozije nalazio sam se van objekta, ali me je detonacija odbacila 30 metara dalje. Nastao je pakao jer se urušio krov i zatrpao ljude koji su pokušavali da ugase požar i sklone municiju. Počeli smo da bežimo u šumu, a onda smo se sakupili i čekali sve do ponoći jer nismo smeli da se pomerimo od novih eksplozija - vatra je tinjala na više mesta - kazao je vatrogasac.

On objašnjava da je zadobio samo ogrebotine na licu i nogama, te da mu je detonacija koja ga je odbacila 30 metara, u stvari spasla život.

- Jer da sam ostao pod ruševinama i da me pogodila neka krhotina - prošao bih gore. Silina udara je kidala i drveće iz korena - rekao nam je jedan od vatrogasaca koji je bio u blizini objekta.

Radnici u šoku

Radnici Tehničko-remontnog zavoda koji su se zatekli van zgrade u trenutku kada je sve odletelo u vazduh takođe su u potpunom šoku.

- Puklo je. Bilo je jezivo. Spasavao se ko je kako znao. Mnogi moji prijatelji ostali su ispod ruševina - kaže šokirani radnik Zavoda.

Većina njih mahom još uvek ne može da veruje kakva je tragedija zadesila ovu ustanovu.

Kako kažu, u potpunom su šoku.

"Sve je odletelo u vazduh"

Jedan od preživelih radnika kaže da je detonacija bila stravična, te da je na sve strane letelo kamenje, delovi betona, staklo...

- Prvi požar je izbio u delu u kome se tromblonske mine rasklapaju i onda šalju na uništenje. Pojavila se vatra, stigli su vatrogasci. Pomagao sam im da se iznese municija iz požara. Ostalo je da iznesemo još dve palete za tromblonskim minama, ali je vatra i njih zahvatila, i onda se desila tragedija - kaže on.

Ruševine su stravične

Porodica nestalog pirotehničara Željka Nikolića je juče ujutro otišla u Tehničko-remontni zavod da traži informacije o svom rođaku, inače ocu dvoje dece.

- Videli smo ruševine i ljude koji polako i postepeno pretražuju mesto eksplozije. Prizor je stravičan - rekao je on.

Ruševine, kako kaže porodica, bile su strahovite i nisu ulivale ni najmanju nadu u spas njihovih najmilijih. Inače, radnici Zavoda su juče ujutru takođe došli na posao, ali je veći deo oko podneva pušten kućama.

Ispovest radnika

– Ovo se ne može uporediti ni sa čim što sam iskusio u životu. Ta strahovita detonacija, prizor letenja gelera i komada betona svuda oko nas, jauci ljudi. Taj trenutni strah koji mi je posle eksplozije paraliasao telo. Jednostavno, sve je bilo užasavajuće – rekao je radnik.

On je dodao da početak drame oko 14 časova nije nagoveštavao fatalan ishod.

– Izbio je požar u jednom pogonu. Niko tada nije bio povređen. Vatrogasci su odmah počeli da gase vatru. Mislili smo da je sve pod kontrolom, pa sam se vratio redovnom poslu. A onda, oko 15 časova, zatekao sam se na saobraćajnici koja vodi kroz zavod, stotinak metara od magacina tromblonskih mina – govori sagovornik i nastavlja

– Samo je grunulo! U sekundi sam pao i utrnuo. Kada sam ponovo došao k sebi, počeo sam besomučno da bežim što dalje od tog pakla, kroz ogradu zavoda. Legao sam na zemlju i pokrio glavu rukama. ne znam koliko sam vremena tako proveo, meni je delovalo kao večnost – zaključuje radnik.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu