Radnici Niskogradnje upućeni na plaćeni odmor, pa zaboravljeni - iKragujevac


Vesti

Oko 80 radnika kragujevačkog JKP Niskogradnja koji su na plaćenom odmoru od kraja prošle godine, kad su delatnosti, veći broj zaposlenih i poslovni prostor Niskogradnje, zbog poslovno-finansijske agonije, preuzeli JKP Čistoća, Parking servis, Stambeno i lokalna Uprava za imovinu, zatražili su od nadležnih u gradskoj upravi isplatu zaostalih zarada i rešavanje sopstvenog i statusa preduzeća.

Od grada, kao osnivača preduzeća, zahtevamo da hitno donese odluku o njegovoj daljoj sudbini, kao i da nam se isplate zaostale zarade za oktobar, novembar, decembar i januar, obezbedi povezivanje staža za deo 2010. i 2011. godine. Ako Niskogradnja više ne može ili ne treba da postoji, neka nam kažu otvoreno. Tražimo i da nam kažu da li smo mi privremeno prekobrojni, ili zaboravljeni radnici. Nema, naime, nikakvog smisla da se na ovakav način, od radnika koji imaju po 20, 30, pa i više godina staža prave socijalni slučajevi i korisnici narodnih kuhinja, kažu u Sindikatu Niskogradnje, naglašavajući da je tokom predizborne 2011. ova firma na postojećih 150, bez gotovo ikakve potrebe, primila čak 77 novih radnika, od kojih su 72, krajem prošle godine, prešla u druge gradske firme, dok su na plaćeno odsustvo mahom poslati oboleli i ljudi pred penzijom.

U poslovodstvu Niskogradnje kažu da je stručna komisija sačinila elaborat za spasavanje te firme i prosledila ga rukovodstvu grada. Predlog je, tvrde u menadžmentu, da se Niskogradnja faktički podeli na dve firme. Od 246 radnika, koliko ih je bilo na platnom spisku Niskogradnje krajem 2012, oko 110 bi i dalje bilo angažovano u komunalnoj delatnosti. Ostalih 136 zaposlenih radilo bi u novom preduzeću koje bi se, prema predlogu komisije, bavilo gradnjom novih ulica u gradu.

Zaostale zarade do 20. marta?

Oko 80 radnika Niskogradnje, koje krajem prošle godine nije preuzelo nijedno kragujevačko javno preduzeće, zaostale zarade iz prošle i početka ove godine, primiće do 20. marta, kažu u Sindikatu radnika komunalne delatnosti. U ovoj sindikalnoj organizaciji tvrde da su se ovih dana sa rukovodstvom grada dogovorili da se prekobrojnim, odnosno radnicima Niskogradnje koji su na plaćenom odsustvu, zarade za tri poslednja meseca prošle godine i januar isplate najkasnije do 20. marta. Plate za februar i mart biće im, prema istom dogovoru, isplaćene do kraja aprila. U Sindikatu zaposlenih u komunalnoj delatnosti kažu da će za prekobrojne radnike Niskogradnje uskoro biti napravljen socijalni program.

izvor: Danas

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu