ŠTRAJK GLAĐU: Nastavnik iz Kragujevca optužen da je gurnuo učenika i ostao bez posla - iKragujevac


Vesti

PETAR Blagojević iz Kragujevca jedan je od 46 nastavnika koji su izgubili licencu za rad. Zbog, kako kaže, lažne optužbe da je školske 2014/15. godine gurnuo učenika, pokrenut je disciplinski postupak, dobio je otkaz i pre prvog ročišta, suđenja na kome je naknadno dokazao da nije kriv, Ministarstvo prosvete trajno mu je oduzelo pravo da radi u prosveti. Veruje da mu je naneta nepravda i zbog toga će, najavljuje, 8. februara stupiti u štrajk glađu ispred Ministarstva prosvete.

Upravni sud je pre nekoliko dana poništio rešenje Ministarstva prosvete o oduzimanju licence, ali odluka još nije pravosnažna. Osnovni sud presudio je u njegovu korist u sporu sa OŠ "Joca Milosavljević" iz Bagrdana, koju je tužio zbog otkaza, ali ga, navodi, škola nije vratila na posao, zato što nema licencu. Apelacioni sud je prvostepenu odluku poništio i vratio na novo suđenje.

- Moja krivica je što sam sa časa izbacio učenika koji je bio problematičan, izbacivan sa časova, sa niskom ocenom iz vladanja. Greh je što sam ga dodirnuo i malo pogurao da izađe. Čak mi je i pedagog pomogao da ga udaljim sa časa, jer nije hteo sam da izađe - tvrdi za "Novosti" Blagojević, inače nastavnik tehničkog obrazovanja i informatike.

- Prijavili su me policiji, a tužilac je odmah prijavu učenika odbacio kao lažnu. Ali direktor je pokrenuo disciplinski postupak i dobio sam otkaz. Odmah su poslali Ministarstvu prosvete zahtev da mi se oduzme licenca. Tužio sam školu i dobio spor, ali licenca mi je oduzeta ekspresno, pre prvog ročišta. Princip je znači - licenca se oduzima na jednu klevetu direktora, bez obzira na to šta kažu policija, tužilac i sud.

U školi u Bagrdanu Blagojević je radio sa 30 odsto fonda, a otkaz je ubrzo dobio i u školi u Lapovu, jer je ostao bez licence. Od tada traje njegova borba da na sudu dokaže da je nevin i da ostvari svoje pravo na rad.

- Sud je presudio da je rešenje o otkazu nezakonito i da me vrate na posao, a škola je odgovorila da je to nesprovodivo jer nemam više licencu. A licencu nemam zbog njihove lažne optužbe. To je začarani krug - tvrdi ovaj bivši nastavnik.

Pre nekoliko dana Upravni sud poništio je rešenje Ministarstva prosvete o oduzimanju licence, ali Blagojević i dalje nije spokojan. Kaže, oni i dalje imaju šansu da donesu novo rešenje o oduzimanju, sve dok se novi postupak protiv škole, koja je odbila da ga vrati na posao, ne završi. Štrajk glađu je, kaže, poslednja opcija, jedina koja mu je ostala.

- Zabranjeno mi je da radim u prosveti. Od potpune propasti spaslo me je to što imam automobil, pa su mi dobri ljudi pomogli da platim dozvolu za taksiranje. Dok čekam pravdu i povratak među đake, radim kao taksista - govori Blagojević. 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu