Fizičari i matematičari opet sjajni - iKragujevac


Vesti

Ekipa Srbije iz fizike osvojila je jednu zlatnu medalju, dve srebrne i tri bronzane medalje.

Učenik 4. razreda Matematičke gimnazije Milan Krstajić osvojio je zlatnu medalju i titulu najboljeg u eksperimentalnom delu, učenici istog razreda Emil Maid i Ilija Burić osvojili su srebra, a učenik trećeg razreda Luka Bojović osvojio je bronzanu medalju.

Učenica gimnazije iz Kragujevca Ljubica Vujović takođe je osvojila bronzanu medalju, kao i učenik gimnazije iz Zaječara Bojan Roško.

Ekipu Srbije iz matematike činila je šestočlana ekipa koja je osvojila dve bronzane medalje (učenik 4. razreda Matematičke gimnazije Simon Stojković i učenik Gimnazije iz Niša Žarko Ranđelović) i dve pohvale (učenici 4. i 3. razreda Matematičke gimnazije Lazar Radičević i Jelena Trišović).

Takmičili su se i učenici 4. i 3. razreda Matematičke gimnazije Vukašin Brković i Ivan Tanasijević.

U saopštenju se navodi da su tradicionalna međunarodna takmičenjima iz fizike i matematike (Romanian Master of Physics i Romanian Master of Mathematics) u Bukureštu među najprestižnijim i najozbiljnijim takmičenjima koje tradicionalno organizuje Rumunija.

Organizator poziva nacionalne ekipe iz celog sveta za koje smatra da su najbolji u fizici i matematici i koji tradicionalno pokazuju najbolje rezultate na svetskim olimpijadama.

Takmičenja su i neka vrsta treninga i pripreme za međunarodne olimpijade, a učestvovalo je oko 90 takmičara iz petnaestak zemalja, među kojima su Rumunija, Bugarska, SAD, Velika Britanija, Kina, Rusija, navedeno je u saopštenju.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu