Utvrđena raspodela sredstava za rad udruženja osoba sa invaliditetom - iKragujevac


Vesti

Jedna od tema desete sednice Saveta za unapređenje osoba sa invaliditetom bila je raspodela sredstava po Javnom pozivu za dostavljanje programa rada udruženja osoba sa invaliditetom i obolellih lica na teritoriji grada Kragujevca.

Grad je budžetom za 2013. godine za oblast socijalne zaštite izdvojio nešto više od 7.300.000,00 dinara i za oblast zdravstvene zaštite 880.000,00 dinara, što se ne odnosi na rad programskih i projektnih aktivnosti, navela je Slavica Saveljić, predsednik Saveta za unapređenje socijalne politke Grada. Na osnovu uvida u dostavljenu dokumentaciju udruženja koja su konkurisala po Javnom pozivu, Grad je odlučio da podrži 12 organizacija iz oblasti socijalne i tri organizacija iz oblasti zdravstvene zaštite. Iz ovih sredstava finansiraju se zarade zaposlenih u organizacijama kao i svi materijalni troškovi, koji iz godine u godinu rastu.


S obzirom na dobru saradnju i razumevanje lokalne samouprave za naše probleme, Milan Stošić predsednik Saveta za unapređenje osoba sa invaliditetom očekuje da će rebalansom budžeta neke pozicije tokom godine biti korigovane. Mi imamo srećnu i povoljnu okolnost da je razumevanje naše situacije od strane lokalne samouprave mnogo veće nego u ostalim gradovima, tako da većih problema i većih čekanja u dotacijama našim organizacijama nemamo, dodao je Milan Stošić. Imajući u vidu ekonomsko stanje i situacije kada se budžet Grada u pojedinim trenucima ne puni predviđenim sredstvima, Slavica Saveljić je navela da se u odnosu na druge obaveze koje se umanjuju u skladu sa prilivom u budžet, obaveze prema socijalno - zdravstvenim organizacijama ispunjavaju sto posto.

Kada je reč o planovima Saveta za ovu godinu, predsednik Milan Stošić je rekao da će se nastojati dinamika održavanja sastanaka na prošlogodišnjem nivou i da će teme tih sastanaka bti aktuelna problematika bilo da je reč o mobilitetu, barijerama, pomagalima, prevozu, pogodnostima koje imamo ili koje tražimo od određenih preduzeća ili pak analize zakonskih rešenja koji se donose na republičkom nivou. U ovoj godini, zaista smo rešeni da se donese i Zakon o organizacijama osoba sa invaliditetom kojim bi se tačno definisale obaveze države na svim nivoima i prema našim udruženjima i pojedincima i odvojile ih od drugih nevladinih organizacija i udruženja.

Ovo je jedna permanentna aktivnost na nivou republičkih organa i koja se forsira u nacionalnoj organizaciji osoba sa ivaliditetom Srbije, ali čini mi se ne sa dovoljno razumevanja kada je u pitanju politika na nivou Republike, zaključio je Milan Stošić.
 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu