Ko govori istinu: Vodovod ili iKragujevac - iKragujevac


Vesti

JKP „Vodovod i kanalizacija“, Centar za odnose sa javnošću na čelu sa Zoranom Prokićem je tražio od iKragujevca da objavimo njihov demanti a vezano za naš članak LINK

Demanti prenosimo u celosti:

Povodom informacije da „ Kragujevčani piju kancerogenu vodu“, koju ste objavili 27. februara, obaveštavamo Vas da je to potpuna neistina. Ni znak pitanja uz naslov ne umanjuje neistinu koju sejete u javnost.
Istina je da Kragujevčani piju zdravstveno ispravnu vodu koju svakodnevno kontrolišu tri pogonske laboratorije, naša Centralna laboratorija i Institut za javno zdravlje u Kragujevcu.
Kontrola se vrši i u svemu prema Pravilniku o higijenskoj ispravnosti vode za piće, koji je usklađen sa smernicama Svetske zdravstvene organizacije i direktivama Evropske Unije.
Azbestno cementne cevi za vodu ( ASS ) nisu kancerogene, pa samim tim ni voda koja prolazi kroz njih ne može to biti. Takođe neistinita je i Vaša tvrdnja da su ASS cevi svuda u svetu zabranjene. Nisu, već su mnogo više korišćene.
ASS cevi inače, menjamo tamo gde ističe vek trajanja.

iKragujevac postavlja pitanja Vodovodu:

Zašto je Novi Beograd planski išao na zamenu kompletne vodovodne mreže,odnosno zamene svih azbestnih cevi - LINK

Zašto je u Torinu 13. februara 2012. godine doneta istorijska presuda protiv Azbesta - LINK

Voda iz azbestnih cevi izaziva rak (bez znaka pitanja na Blicu) - LINK

Zašto tehnički direktor Vodovoda u Prokuplju traži zamenu azbestnih cevi

Tehnički direktor „Vodovoda" Moma Milojković kaže da bi se deo cevi mogao promeniti kada bi građani, koji duguju više od 60 miliona dinara, redovno plaćali utrošenu vodu.

- Azbestne cevi su još pre 25 godina izbačene iz upotrebe, ali mi još uvek nemamo novca da ih zamenimo. Već tri godine stiže novac iz NIP-a i polako menjamo vodovodnu mrežu. Do sada smo dobili 100 miliona dinara, a ove godine konkurisali smo za još 40 miliona dinara. Očekujemo da će nam odobriti projekat. Uz to, prijavljujemo se na sve moguće konkurse i pokušavamo da namaknemo novac koji nam je potreban. Zamena cevi nam je prioritet, jer mnogo vode gubimo i zbog dotrajalosti mreže stalno se suočavamo sa kvarovima.

Zašto EPA - United States Environmental Protection Agency poziva na opreznost a tiče se Azbesta u vodi LINK

US National Library of Medicine LINK

Ovakvih članaka i istraživanja ima na internetu u "izobilju",ali se pravo pitanje postavlja JKP "Vodovod i Kanalizacija" da li (pošto ste sami naveli da imamo azbestne cevi u našem vodovodu) imate bilo kakvih planova u bliskoj ili daljoj budućnosti da menjate našu dotrajalu vodovodnu mrežu?

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu