Izbor zastupnika do kraja marta - iKragujevac


Vesti

Konkurs Regionalne agencije za razvoj Šumadije i Pomoravlja za izbor novog zastupnika grada Kragujevca i ostalih šumadijsko-pomoravskih lokalnih samouprava u Briselu, završava se danas (petak).

Novi zastupnik Šumadijsko-pomoravskog regiona u Briselu, koji će na toj funkciji zameniti Borku Radovanović, koja se nedavno povukla sa tog mesta, biće izabran do kraja marta.

Podsetimo da je Borka Radovanović, pre dve i po godine, preciznije početkom jeseni 2010, odlukom kragujevačkog lokalnog parlamenta, izabrana za predstavnika grada Kragujevca u Briselu, čime je centar Šumadije, uz podršku češkog Južnomoravskog regiona, postao prva lokalna samouprava i(li) regija u Srbiji koja je u sedištu najznačajnijih ustanova i institucija Evropske unije dobio svoje predstavništvo. Nakon Kragujevca, kancelarije u Briselu otvorili su grad Niš i Autonomna pokrajina Vojvodina.

U protekle dve i po godine, kancelarija Kragujevca u Briselu prerasla je u predstavništvo opština Šumadijskog okruga, dok će u narednom periodu zastupati interese Šumadijsko-pomoravskog regiona, odnosno centralne Srbije.

Doskorašnja predstavnica Šumadijskog okruga u Briselu Borka Radovanović kaže da su iza njenog dvoipogodišnjeg rada i angažmana u Briselu ostali rezultati koji se, pre svega, ogledaju u činjenici da su Kragujevac i Šumadija postali prepoznatljivi u prestonici EU.

Kancelarija Kragujevca i Šumadijskog okruga u Briselu, u prethodne dve i po godine, uspela je, prema njenim rečima, da obezbedi evropske partnere za više desetina projekata u oblasti obrazovanja, organske poljoprivrede, kulture... Šumadijskim opštinama je omogućen pristup mnogim evropskim fondovima, kao i studijske posete njihovih predstavnika Briselu, gde su im, neretko, bili omogućeni i kontakti sa zvaničnicima EU.

foto:discoverthetrip.com

 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu