Danas je održana protesna šetnja radnika Centra za strna žita - iKragujevac


Vesti

Zaposleni u kragujevačkom Centru za strna žita, održali su protesnu šetnju gradskim ulicama zbog neoverenih zdravstvenih knjižica od oktobra prošle godine.

Od 51 zaposlenog u Centru za strna žita u Kragujevcu, četrdesetčetvoro radnika, od oktobra prošle godine, nema važeću zdravstvenu knjižicu. Radnici su organizovali protestnu šetnju gradskim ulicama do Zavoda za Hitnu pomoć.

Obaveze Centra za strna žita prema Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje iznose oko 2,5 miliona dinara. Iako je u ingerenciji Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, preduzeće nije u situaciji da samo izmiri taj dug.

"Račun Centra, čiji status nije rešen, u blokadi je od avgusta 2009. godine, a radnicima se duguje 13 zarada ", kažepredsednica Samostalnog sindikata te ustanove Ljiljana Mijailović.

U centru smatraju da postoje i drugi načini kojima bi se, bar na neko vreme, rešio ovaj problem.

"Država bi mogla da nas svrsta u grupu preduzeća u restrukturiranju. Oko 70.000 radnika tih firmi dobiće overene zdravstvene knjižice, iako poslodavac duguje za osiguranje. Tako bi mogao da se reši problem i naših radnika. U suprotnom, ostali bismo diskriminisani u odnosu na sve druge radnike u Srbiji ", kaže direktor Centra za Strna žita u Kragujevcu, Blagoje Kovačević, koji takođe nema overenu zdravstvenu knjižicu.

Sedmoro zaposlenih, magistri i doktori nauka, međutima, imaju važeće zdravstvene knjižice.

"To su naučni radnici i oni kroz projekte koje rade primaju platu od države, na državnom su budžetu i njima se redovno izmiruju obaveze po osnovu zdravstvenog osiguranja. Mi ostali, sa nižom stručnom spremom, moramo sami da zaradimo plate. To ide teško i nemamo dovoljno novca da platimo osiguranje. Zato ne možemo da overimo zdravstvene knjižice ", kaže predsednica Samostalnog sindikata Ljiljana Mijailović.

U Centru za strna žita u Kragujevcu, najstarijoj naučno-istraživačkoj ustanovi tog tipa na Balkanu, očekuju i veće angažovanje resornog Ministarstva za prosvetu, nauku i tehnološki razvoj, u prevazilazenju ovog i drugih višegodišnjih problema.

{jathumbnail off}

izvor: RTS

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu