Centar za strna žita najavljuje protest za sutra - iKragujevac


Vesti

Sindikat i radnici u kragujevačkom Centru za strna žita najavljuju za sutra novi protest, kojim će nadležni ponovo, po ko zna koji put u poslednjih nekoliko godina, biti upozoreni na više no nezavidnu poslovno finansijsku situaciju u toj naučno-istraživačkoj ustanovi i težak materijalni i socijalni položaj zaposlenih.

- Od 58 zaposlenih, 51 nema overene zdravstvene knjižice, a time ni pravo na lečenje još od 1. oktobra 2012. Kako svi pokušaji da u pregovorima sa nadležnima rešimo taj problem nisu dali nikakve rezultate, prinuđeni smo da ponovo organizujemo proteste, koji će najpre biti upozoravajući, a docnije će, ako opet ne bude odgovarajuće reakcije nadležnih, sigurno biti radikalizovani - rekla je juče za Danas predsednica Sindikata Ljiljana Mijailović.

Za razliku od ostalih zaposlenih, sedmoro naučnih radnika u Centru, prema rečima Mijailovićeve, ima overene zdravstvene knjižice. To dodatno iritira radnike kojima nije jasan takav diskriminatorski odnos nadležnih prema njima. Zaposlenima u kragujevačkom Centru za strna žita, čiji je račun u blokadi još od avgusta 2009, duguje se po 13 zarada iz ove i prethodnih godina. Podsetimo da su zaposleni u Centru za strna žita, najstarijoj naučno-istraživačkoj ustanovi tog tipa u Srbiji i na Balkanu, u oktobru 2009. u znak protesta zbog situacije u Centra i odnosa države prema njemu, javno spalili svoje doktorske, magistarske i druge diploma, kao i priznanja i nagrade za doprinos razvoj novih sorti žitarica. Ni to, međutim, nije pokrenulo nadležne državne organe da obezbede normalno funkcionisanje.

izvor: Danas

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu